info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen: Ta vara på dem – annars har vi inga byggarbetare kvar

Gärna fler lärlingar, om de har tempo och är bra rustade. Kemiska ämnen på jobbet är sämre, men inget som dagligen oroar vår panel – som också avslöjar sina smeknamn.

Företag måste fatta att lärlingar är något bra.

Byggpanelen om lärlingarAlexander Westberg, 39 år, betongare, Norrköping

Är du orolig för kemiska ämnen på jobbet?
– Det är verkligen inget jag går runt och funderar på 24/7. Men självklart har man respekt för det. Just nu är jag lite extra uppmärksam då vi jobbar ute på ett pappersbruk.

Hur ska fler elever få lärlingsplats?
– Företag måste fatta att lärlingar är något bra. Om man inte tar tillvara på dem har vi inga byggarbetare kvar från de egna leden. Om det funkar juridiskt vet jag inte, men beställaren borde också ha som krav att det ska finnas lärlingar på arbetsplatsen.

Har du något smeknamn?
– De flesta är inte rumsrena. Till exempel ”Idiotkuken”. En gång råkade jag rita en kuk på fel ställe, de andra på bygget kom på att det var jag. Jag kan också kallas för ”Ale”. Det kommer från när man var liten och spelade tv-spel och bara kunde skriva in tre bokstäver.


Det måste finnas en morot med att ha lärlingar. Tempot och arbetsfarten dras lätt ner.

Byggpanelen om lärlingarMarion Kässi, 46 år, anläggare, Järna

Är du orolig för kemiska ämnen på jobbet?
– Nej, vi gör många interna riskbedömningar på min arbetsplats så kontrollen är bra. Jag har aldrig blivit utsatt för något farligt ämne. Någon gång när jag schaktade på en impregneringsfabrik började leran bli blågrön, men då var det bara att gå undan.

Hur ska fler elever få lärlingsplats?
– Företag borde ha krav på att ha lärlingar på arbetsplatsen, och att de ska sitta säkra när det blir varsel. Men samtidigt måste det finnas en morot med att ha lärlingar. Tempot och arbetsfarten dras lätt ner.

Har du något smeknamn?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Det finns en person som kallar oss markarbetare för ”sork”, men det gillar jag inte. Grävling hade varit mer okej. Jag har en mössa som det står ”Queen” på, och det gillar jag. Men ingen kallar mig det.


Långt ifrån alla har en hög arbetsmoral och är på tårna.

Conny Kolsjö, 51 år, maskinentreprenör, Hölö

Är du orolig för kemiska ämnen på jobbet?
– Både ja och nej. Farligt byggmaterial är jag inte oroad för över huvud taget, det är ju knappast något man äter. Men jag gräver i marken och man vet ju aldrig vad man kan stöta på. Odetonerat sprängmedel har jag till exempel grävt fram några gånger. Då gäller det att ta det försiktigt.

Hur ska fler elever få lärlingsplats?
– Utbildningen borde förbättras, så eleverna är bättre rustade. Långt ifrån alla har en hög arbetsmoral och är på tårna. Sådana lärlingar tar alldeles för mycket energi, det är en uppförsbacke att ta hand om dem eftersom de inte är tillräckligt förberedda på vad som krävs.

Har du något smeknamn?
– ”Kolsjö industries”, som en polare började kalla mig för 15-20 år sedan, eftersom jag håller på med så många olika grejer.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen: Ta vara på dem – annars har vi inga byggarbetare kvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig