info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Påkörda av hjullastare – ”Dör jag nu?”

Johan Sonessons pensionerade föräldrar hade änglavakt. När de cyklade på en landsväg i Dalarna blev de påkörda bakifrån av en hjullastare, men klarade sig med livet i behåll. Nu hoppas Johan att händelsen kan bli startskott för dialog mellan cyklister, bilister och yrkesförare.

De blev påkörda av en hjullastare. Nu vill sonen Johan att cyklister och förare börjar prata med varandra. Foto: Privat

Hjullastaren som körde på Ulf och Christina Sonesson hade klippt vägrenen. När olyckan inträffade var klippararmen inte igång och var riktad framåt, något som troligen räddade livet på Christina. Armen sköt henne framför fordonet istället för att hamna under hjulen.

– Jag hann tänka ”Är det så här det slutar? Dör jag nu?”. Jag är fullständigt mörbultad. Att man kan bli så blå över hela kroppen, barnbarnet kallar mig för ”smurfen”… Ulf fick sy i armbågen och är också blåslagen. Cykeln fräste ut djupa spår i asfalten, det blev bara skrot kvar av den. Ambulanstjejen sa att de var säkra på att de ryckte ut på en dödsolycka.

Den brutala olyckan fick deras son, Johan Sonesson, att skriva en text på Facebook som uppmanade till debatt; att cyklister och alla andra trafikanter behöver prata med varandra. Johan är före detta elitcyklist och cyklar 800-1 000 mil om året. Han tycker att attityden blivit råare i trafiken, även bland yrkesförarna.

– Jag har tillbringat så mycket tid på vägarna. Det är absolut en förändring, trafikklimatet hårdnar. De allra flesta förare är bra, men ett fåtal är hänsynslösa och kör nära som markering. Och det finns motsvarande beteende hos vissa cyklister, att man inte tar hänsyn utan släpper ansvaret på förarna. Jag vill väcka en diskussion.

Att ämnet är hett är uppenbart. Texten har delats över 1 800 gånger på en vecka. Många av kommentarerna berättar om trafiksituationer där det kunde gått illa.

Tänk på att vi inte ser er lika bra som ni ser oss!

Mikael Salomonsson är yrkesförare sedan 2004 med eget åkeri i Kiruna. Han är en av flera tusen personer som kommenterat händelsen på Facebook.

– Jag har varit nära olyckor med cyklister flera gånger de senaste åren. Senast igår fick jag bromsa hårt med fullastat ekipage vid ett övergångsställe. Två personer kom cyklande och jag trodde ju att de skulle stanna och leda cyklarna, men de for rätt ut framför lastbilen. Hade jag kört lite snabbare bara hade något kunnat hända. Det är också ofta cyklister kommer för nära tunga fordon. De är nog inte medvetna om hur dålig sikt det kan vara från förarhytten. Jag vill säga till cyklisterna, tänk på att vi inte ser er lika bra som ni ser oss!

Finns det något som yrkesförarna skulle kunna göra för att förbättra situationen tycker du?

– Det är ju en hänsynsfråga, men jag tycker redan vi gör så mycket man bara kan, säger Mikael Salomonsson.

Johan Skoog, arbetsmiljöansvarig på SEKO väg och ban, uppmanar cyklister till att vara extra uppmärksamma runt tung trafik.

– Alla trafikanter måste visa hänsyn! Men som cyklist är man den svagare parten i trafiken och då måste man vara uppmärksam på de faror som finns. Stora fordon har dålig sikt och behöver mycket utrymme. Yrkesförare kan köra väldigt långa pass och vara trötta. Det säkraste vore att bygga fler cykelbanor.

– Att ändra attityderna på vägarna är en lång process, det förstår jag, men kan man skapa ett samtal så är det ett stort steg på vägen, säger Johan Sonesson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Påkörda av hjullastare – ”Dör jag nu?”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig