info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Överklagar dom om dödsolycka

Nu överklagar åklagaren tingsrättens friande dom gällande dödsolyckan i LKABs gruva i Gällivare 2010. Far och son omkom. Fem åtalade företag friades av tingsrätten tidigare i december.

Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21, och hans 52-åriga pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara omkom i olyckan den artonde maj 2010.
De skulle granska gruvschaktet efter en sprängning och arbetade i en personhisskorg monterad på en mobilkran. Vajern som korgen var fäst i släppte och korgen föll. En spärr skulle gjort att hela vajern inte kunde åka ut, men den aktiverades aldrig. Sedan släppte dessutom infästningen från trumman.

Missnöjd med riskbedömningen

Fem företag åtalades till följd av olyckan, åklagaren krävde vart och ett av dem på tre miljoner kronor i företagsbot. Men till skillnad mot åklagaren gjorde tingsrätten bedömningen att det var tillåtet att använda mobilkran för det aktuella arbetet, man menade att godtagbara alternativa arbetssätt saknades. Rätten gjorde också bedömningen att kranens säkerhet var tillräckligt kontrollerad. Samtliga fem företag (LKAB, NCC, ConMine AB, Kurt Andersson grävmaskin AB och J.U.C. Värmeteknik AB) friades därför den tredje december.
Men nu väljer åklagaren Stig Andersson att gå vidare till hovrätten och begära prövningstillstånd för sina krav mot företagen.
– Jag anser att det har förelegat ett krav på att man gör en tillräcklig riskbedömning innan man går in och väljer en sådan här arbetsmetod, säger han.

Otillräckligt med besiktning

Han menar alltså att riskerna med arbetet inte var tillräckligt utredda. I överklagandet konstaterar han att den sedvanliga metoden vid den typ av arbete som männen utförde är att använda schakthängställning, samt att det då finns krav på säkerhetsåtgärder som förutsätter en provsänkning. I överklagandet skriver han bland annat att han anser att det är orimligt att man inte skulle behöva göra säkerhetskontroller, förutom att kontrollera att mobilkran och korg är besiktigade, i och med att man väljer en annan metod.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Överklagar dom om dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig