info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Överklagar dom efter dödsolycka

I juli kom domen angående dödsolyckan på SSAB i Luleå 2013 då två arbetare dränktes i tjära. Tingsrätten friade, nu går åklagaren vidare till hovrätten.

Arbetsmiljöåklagare Christer Forssman, på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har beslutat sig för att överklaga en del av tingsrättens beslut. I domen, som kom den 7 juli, ogillades åtalet mot både SSAB och en arbetsledare. Christer Forssman nöjer sig med att gå vidare med åtalet mot SSAB och företagsboten på fyra miljoner kronor. Åklagaren väljer alltså att inte fortsätta driva den andra delen av åtalet som rörde det personliga ansvaret för en arbetsledare på SSAB. I tingsrätten var han åtalad för att ha brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

Nivåmätare visade fel

I tingsrättens dom slås det fast att ”det varit en mängd samverkande olyckliga omständigheter som bidragit till olyckan”. Främst handlar det om att nivåmätaren till cisternen visade ett för lågt värde, vilket innebar att nivån på tjäran i cisternen var högre än beräknat. Dessutom skars hålet i cisternen upp på en för hög nivå samtidigt som de två industrirörmontörerna stod kvar på marken.
Enligt tingsrätten går det inte att slå fast att det begåtts något arbetsmiljöbrott och därmed avslås åtalet mot både arbetsledaren och SSAB. En företagsbot kan endast utdömas om det begåtts ett brott i verksamheten, med det finns inga krav på att en gärningsman identifieras.

Dränktes i tjära

Det var i oktober 2013 som två industrirörmontörer omkom vid arbetsplatsolyckan på SSAB:s koksverk i Luleå. De arbetade för en underentreprenör och jobbade med att ta upp ett hål i en cistern som senare skulle tömmas på stenkolstjära. Men tjäran vällde plötsligt ut helt utan kontroll och de två männen omkom.

Läs mer
Åtal väckt efter dödsolycka

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Överklagar dom efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig