info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oro inom glasbranschen: ”Många är skyddsombud bara på pappret”

David Sonesson blev skyddsombud för fyra år sedan. Men arbetet för kamraternas säkerhet i glasbranschen är ett ensamt uppdrag. Han önskar att fler ska engagera sig.

Glasmästeriarbetaren och skyddsombudet David Sonesson önskar att fler kollegor ska engagera sig för att göra jobbet säkrare. Foto: Cenneth Niklasson, Mostphotos

David Sonesson är glasmästeriarbetare på Ryds Glas i Karlshamn. Som skyddsombud täcker han hela Blekinge för anställda på Ryds Glas.

– Ibland när jag gör mitt vanliga jobb så ringer det i luren och då får jag dra i väg. Jag tycker kunderna ofta har stor förståelse för mitt arbete. Att jag måste åka i väg ibland och se över säkerheten.

Samtidigt är han frustrerad. När vi träffas på glasmästeriarbetarnas rikskonferens berättar han om att intresset för att arbeta med arbetsmiljöfrågor och annat fackligt arbete är lågt bland glasmästeriarbetarna. Det finns knappast några förtroendevalda eller skyddsombud i yrkesgruppen.

Enligt Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads, så fanns det förra året under tio registrerade skyddsombud i fackets regi som är glasmästeriarbetare.

Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads.

– Vi har jobbat för att de ska bli fler, säger Görgen Zilén.

David Sonesson fyller i:

– Det är svårt att få folk engagerade. En grundorsak är att det är väldigt få glasarbetare som är medlemmar i facket.

Organisationsgraden skiljer sig åt över landet. Främst i norr är intresset högre och där finns det glasmästeriföretag där i princip alla är med i facket.

Å andra sidan finns det andra företag där antalet medlemmar ligger långt under hälften.

Varför är intresset så lågt?

– Jag vet inte riktigt. Min känsla är att det finns en jargong, det är inte många som bryr sig. Sedan tycker många att det är för dyrt samtidigt som kunskapen om facket är lågt. Där kan Byggnads göra mycket mer, säger David Sonesson.

Vad då för något?

– Det är ytterst sällan de visar sig på arbetsplatser. Det händer kanske vartannat år att någon dyker upp. De måste komma ut mer, träffa glasmästeriarbetarna och informera om vad de kan hjälpa till med.

David Sonesson berättar att även han som skyddsombud har en del kunskapsluckor.

– Det går inte att ha koll på allt och därför krävs det att det ibland kommer ut någon från facket som kan ge stöd. Det är först när vi arbetar tillsammans som vi kan bli starkare och påverka.

David tror att arbetsmiljöarbetet skulle bli enklare och mer effektivt om fler var med i facket.

– Då har man vissa rättigheter och ett visst skydd om det händer något. Man har liksom facket i ryggen.

Han berättar att många av skyddsombuden på Ryds inte är med i facket. De har blivit invald av sina kollegor för uppdraget. Han tycker även att många är oengagerade.

– Min känsla ibland är att de bara är skyddsombud på pappret. Sedan om de var med i facket skulle det var lättare att samla alla. Nu blir vi mest utspridda punkter i stället för att träffas mer och dela information om vad som händer.

Tidigare arbetade David Sonesson på ett mindre familjeföretag som blev uppköpt av Ryds Glas.

– Där skarvade man mer när det gällde säkerheten. Det kan handlat om att man skippade lyfthjälpmedel eller tog en stege vid snabba korta jobb. Arbetet skulle gå snabbt men säkerhet tar ju tid.

Trenden i glasbranschen de senaste åren är att de större glasmästeriföretagen köper upp många av de små. Hur påverkar det arbetsmiljön?

– Jag tror faktiskt att den blir bättre. I alla fall så som jag upplevt det sedan vi blev uppköpta. Säkerhetsarbetet runt våra jobb har blivit mycket mer omfattande. Är det till exempel ett jobb över två meter så ska du ha de hjälpmedel som krävs. Det kan vara en lift eller ställning. Vi tummar inte på det.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oro inom glasbranschen: ”Många är skyddsombud bara på pappret”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig