info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Ville man ha te istället för kaffe så var man bögig”

Johan Lundin, fackligt förtroendevald i Byggnads samt politiskt aktiv i S, minns tillbaka på sin tid som lärling. Här skriver han om vilken viktig roll handledarna spelar för att ge bygglärlingar en bra start i arbetslivet.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Jag kommer ihåg första tiden som lärling ute på byggena. Det var roligt och utvecklande att få vara med och bygga ett hus, kakla ett badrum eller lägga nya golv i en bostad. Att få vara med och skapa, det gjorde att man kände sig duktig och behövd. En stolthet växte fram. Samma känsla vill jag att dagens lärlingar också ska känna.

Men det fanns också en baksida, som jag har reflekterat över när jag har blivit äldre. Var handledarna verkligen så pedagogiska och omhändertagande? Det var ju faktiskt en ganska hård miljö på jobbet.

  • Ville man ha handskar på sig, så var man fjollig.
  • Ville man ha te istället för kaffe i byggboden, så var man bögig.
  • När man fick bära tungt och ville man ha hjälp, så var man en kärring.
  • Skulle man blanda spackel och man frågade efter andningsskydd, då var man töntig; ”sånt där skit har jag aldrig använt”, sa dom hostandes.

Jag förstår att dom ville att man skulle bli hårdhudad, lära sig att ta i och jobba hårt. Men är verkligen hårt arbete samma sak som osunt arbete?

Dom lärlingar som kommer ut nu ska inte behöva vara med om samma hårda arbetsklimat som jag

Så vad beror det på? Okunskap av handledarna enligt mig. Men har dom ens rätt utbildning att ha lärlingar? Bara för att man är duktig på att bygga betyder det inte att man per automat blir en bra handledare.

Dom lärlingar som kommer ut nu ska inte behöva vara med om samma hårda arbetsklimat som jag och andra med mig fått vara med om. Därför värnar jag alltid om vår arbetsmiljö och ergonomi, för att våra lärlingar ska få en så bra start som möjligt in i arbetslivet. Det ska sitta i ryggmärgen att alltid använda munskydd vid dammiga arbetsmoment, alltid ha vibbrationshandskar när man bilar, det ska vara en självklarhet.

Att bara bära en säck spackel i taget och inte ta två. För på min arbetsplats kommer man inte bli kallad fjolla bara för att man inte tar två säckar. Och så ska det vara på alla byggarbetsplatser.

Att strunta helt i allt vad arbetsmiljö och ergonomi heter leder bara till inskränkthet, psykisk ohälsa, sjukskrivningar och i värsta fall, kanske en tidig sjukpension. En undersökning gjord av Byggnads visar att 9/10 byggnadsarbetare har ont i kroppen – undrar vad det beror på? Samtidigt vill politiker höja pensionsåldern…

Att investera tid i våra lärlingar, är det bästa vi kan göra för vår framtids skull. De ska få rätt kunskap om de skador och faror som kan uppstå på ett bygge, för att på bästa sätt undvika och förebygga framtida problem. Vi ska ha en frisk och stark generation som kommer efter oss och det är vårt ansvar att dom ges rätt förutsättningar.

Även företagen måste ta sitt ansvar och se till att våra lärlingar bemöts och tas om hand på bästa sätt. Det ligger på allas ansvar att stävja den osunda machokulturen och istället utbilda lärlingarna med kunskap och ödmjukhet som ledord.

Ge lärlingar rätt förutsättningar att lyckas i livet, ge dom verktygen som behövs för ett långt och tryggt arbetsliv. Låt den nya generationen få ta plats ute på byggena. Det är dom, som är de nya händerna som bygger vår framtid.

Johan Lundin
Fackligt förtroendevald i Byggnads, skyddsombud samt politiskt aktiv i Avesta (S)
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig