Rörmokarna: Därför kan det bli strejk den 24 maj
Den 12 maj varslade Byggnads om strejk i installatörs- och VVS-branschen. Kommer parterna inte överens bryter strejken ut den 24 maj för 1 500 anställda över hela Sverige. Så varför gör vi då detta trots att konjunkturen sviktar i branschen?
Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.
Enkelt: för det är viktigare nu än någonsin att vi får ordning och reda bland underentreprenörer och att huvudentreprenören tar ett tydligt ansvar för vilka man anlitar. Det är varken rimligt eller okej att år 2023 hävda att problemen i branschen, med allt från fusk till ren kriminalitet, inte finns. Bara för att kunna göra vinst.
Precis som resten av byggbranschen har installations- och VVS-sektorn stora problem med oseriösa och fuskande företag som vinner allt större marknadsandelar. Ofta är det arbetstagare från andra länder som utnyttjas och tvingas arbeta för villkor långt under vad som är acceptabelt på svensk arbetsmarknad.
Vi som fackliga förtroendevalda och anställda inom installatörsbranschen står frågande till varför vår arbetsgivarpart inte vill stå på samma sida som oss för att rädda vår sektor. Vi som anställda drabbas och seriösa företag blir utkonkurrerade. Av bolag som betalar löner långt under kollektivavtalet, inte betalar skatter eller försäkrar sin personal. De utländska arbetstagare som vågar ifrågasätta sin arbetssituation riskerar att både bli av med sin anställning och utsparkade ur landet.
Företagen väljer dessutom bort att ta in lärlingar och säkra branschens framtid
Vi är inte emot underentreprenörer eller bemanning. Tvärtom tycker vi det är bra att ha möjlighet att ta in hjälp vid toppar eller för specialuppdrag, för att få arbetet att gå ihop. Det vi vänder oss emot är att underentreprenörer och bemanningsföretag används för att lönedumpa och utnyttja människor från andra länder. Företagen väljer dessutom bort att ta in lärlingar och säkra branschens framtid, för att i stället kortsiktigt tjäna pengar. Det är osmakligt, och höjer inte statusen på våra yrkesgrupper eller bransch.
Fredsplikten i den svenska modellen kommer till ett pris. För oss är priset att svenska kollektivavtal och svensk lagstiftning ska gälla alla som arbetar i Sverige. Ingen ska kunna bedriva verksamhet här genom att konkurrera ut de företag som på riktigt tar ansvar, eller genom att dumpa villkoren så pass att våra medlemmar till slut tvingas lämna branschen.
Det är hög tid för Installatörsföretagen att ta sitt ansvar och stå upp för de överenskommelser och avtal vi båda parter skriver under. Då kan vi tillsammans fortsätta utveckla branschen och möta framtiden med rättvisa villkor och trygg och kompetent personal.