”Även i kris måste vi våga tänka själva”
Vad förlorade vi med den pandemiska covidfarsoten? Förhoppningsvis inte vår förmåga till självständigt tänkande och nyktert ifrågasättande av överhetens direktiv, skriver snickaren och armeraren Ingemar Härd.
Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.
Det brukar sägas, att när Olof Palme mördades så förlorade Sverige sin oskuld. Nå, med ett litet lån från Groucho Marx kan jag hävda, att jag har varit med så länge att jag kände Moder Svea innan hon blev oskuld. Det var knappast förvånande att en statsman som vågade ifrågasätta både det svenska klassamhället och supermakternas självförhärligande folkmord skulle bli eliminerad, som en onödig och irriterande riskfaktor.
Så vad förlorade vi med den pandemiska covidfarsoten? Förhoppningsvis inte vår förmåga till självständigt tänkande och nyktert ifrågasättande av överhetens direktiv.
Tillåt dig tvivla
Det övergripande och genomgripande böjningsmönstret (ett ord akademiker använder när de vill beskriva hur vi vanliga medborgare tänker och handlar) under virusfarsoten har varit: Lyssna på experterna och gör som du blir tillsagd.
Experter, professorer, överläkare och generaldirektörer — de fina titlarna är laddade med auktoritet inför vilken vi spontant vill underordna oss. Men historien är full av avskräckande exempel på hur personer med fina titlar tagit beslut som fått ödesdigra konsekvenser — det är inte väldigt länge sedan sådana ”experter” hävdade att homosexualitet är en sjukdom som går att ”bota” med elchocker och att Neurosedyn var ett sömnmedel som var helt riskfritt att använda för gravida kvinnor.
Vad jag vill ha sagt med detta, är att vi måste våga ifrågasätta. De unika fackliga rättigheter vi (fortfarande, men hur länge till?) har kvar, har vi mycket tack vare att våra föregångskämpar inom arbetarrörelsen vågade visa civil olydnad.
De satt alltså inte lugnt i båten och gjorde som de blev tillsagda.
Vid nästa kris /… / kan det mycket väl visa sig att regeringen består av främlingsfientliga bakåtsträvare som hyllar ’enkla’ lösningar och visar handlingskraft därefter.
Makten skiftar
I dag har vi en regering som klokt nog lyssnar på sakkunskapen hos experter som styrs av humanistiska värderingar och som därmed är unikt återhållsamma med att ”visa handlingskraft” – i stället för att hota med böter och fängelse vädjar man till folkvettet och vår solidaritet. Jag vill gärna tro att detta är ett tidlöst vinnande koncept. Men vid nästa kris (det saknas inte kandidater till den – klimatet, lågkonjunkturen, muterade mördarvirus) kan det mycket väl visa sig att regeringen består av främlingsfientliga bakåtsträvare som hyllar ”enkla” lösningar och visar handlingskraft därefter.
Då är det naturligtvis extra viktigt att reflektera innan man gör som man blivit tillsagd. Och fundera lite på Tage Danielssons visdomsord: Utan tvivel är man inte riktigt klok.
Vill du också skriva en gästkrönika? Hör av dig till redaktionschef Tomasz Pozar: tp@byggarb.se