Omedelbara stopp på två farliga byggen
Sammanlagt har Arbetsmiljöverket i Växjö distrikt lagt tre stopp för farliga arbeten i Kalmar län under en och samma vecka.
– Varför ska vi få se detta om och om igen 2009. Varför tar man sådana risker, när man vet att om man trillar ner från de här höjderna kan man i värsta fall dö? säger arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.
På den första arbetsplatsen som stoppades under torsdagen pågick takarbeten på ett hus vid brofästet i Loftahammar.
– Två byggnadsarbetare arbetade på sex-sju meters höjd, på ett brant, brutet, lutande tak. Det fanns inget fallskydd alls, berättar Håkan Lindström.
De två inspektörer som var på plats lade ett omedelbart förbud mot att fortsätta innan byggnadsarbetarna har fått ett godkänt fallskydd.
Entreprenör är Birka Entreprenad som hyrt in arbetare från ett polskt företag. På arbetsplatsen fanns ingen arbetsmiljöplan. Arbetsmiljöverket kommer senare att ta ställning till om det ska leda till en åtalsanmälan.
Det andra bygget där det lades stopp var en arbetsplats i centrala Västervik där det görs om-och tillbyggnader för ett ungdoms och kulturhus. Arbetet drivs av Mörebyggen.
En byggnadsarbetare jobbade helt oskyddad flera meter upp. Han var på en del av projektet där man håller på med tillbyggnad på ett tak. Därifrån ner till första taket var en fallhöjd på tre, till fyra meter och därefter kom ytterligare ett tak varifrån det var en fallhöjd på ytterligare tre meter. På andra sidan fanns en ställning, men avstånd mellan bomlag och fasad var så stort att en människa kunde falla emellan. Fallhöjden var minst tio-tolv meter.
-Arbetaren hade först inget fallskydd alls, sedan efter tillsägelse, satte han på sig lina och sele. Men det räcker inte. Det måste byggas ställningar runtom, säger Håkan Lindström.
Enligt honom måste man på arbeten av den här omfattningen ha fasta fallskydd, som till exempel ställningar. Inte minst eftersom det är flera entreprenörer på taket. Arbetsplatsen fick också kritik för att det var brister i det fasta fallskydd som fanns.
-På delar av ställningarna var det stora brister. Det saknades bland annat räcken, berättar Håkan Lindström. Dessutom användes stegar som tillträdesleder. I första hand ska man använda trappor. Enligt Arbetsmiljöverket borde det finnas trappor från början vid ett arbete av denna omfattning. Alla ställningar och tillträdesleder måste nu vara godkända innan arbetet får återupptas.
De båda arbetsplatserna fick vitesförelägganden om 50 000 kronor, en summa som företagen får betala om felen inte rättas till. Båda företagen har sagt att de ska rätta till bristerna.