info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olyckorna ökar

2011 var inget bra år för arbetsmiljön i byggbranschen. Antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro ökade med sju procent. Det visar Arbetsmiljöverkets nya rapport.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: 213 stycken fler olyckor med sjukfrånvaro under 2011 jämfört med året innan. Samtidigt ökade antalet färdolyckor med 22 procent, fler byggjobbare skadades på väg till arbetet.
Inga toppensiffror för en bransch som aktivt försöker minska skadorna. Men Jörgen Eriksson som är arbetsmiljöansvarig på Byggnads är inte förvånad.
– Tempot är så uppdrivet på arbetsplatserna i dag. Har du bråttom och det finns en tidspress gör du saker utan att tänka dig för.
Han tycker att det finns ett samverkansproblem i branschen. Visst, arbetsgivaren har det fulla ansvaret för arbetsmiljön men byggjobbarna måste hålla ett öga på att saker och ting sköts på rätt sätt. Medvetenheten måste höjas ute i bodarna.
– Både företagen och killarna är väldigt produktionsinriktade. Skyddstänkandet kommer alltid i andra hand.

”Ökningen är tråkig”

På BI:s kontor har vd:n Ola Månsson precis läst igenom rapporten. Han är tveksam till Jörgen Erikssons analys. En hög produktionstakt leder inte nödvändigtvis till fler olyckor.
– En välplanerad arbetsplats är ofta en ren arbetsplats. Ett sådant ställe har ofta tänkt på säkerheten och där brukar det vara bättre lönsamhet.
Totalt anmäldes 5656 stycken olyckor med och utan sjukfrånvaro på byggen i fjol. Det kan jämföras med siffran för 2010, 5277 stycken.
– Ökningen av arbetsmiljöolyckor är tråkig men vi ska komma ihåg att svensk byggindustri har den lägsta sjukfrånvaron och den högsta trivseln jämfört med andra näringsgrenar, säger Ola Månsson.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olyckorna ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig