info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olyckor bland unga ökar

För tredje året i rad ökar antalet arbetsolyckor bland ungdomar. Och det är i byggbranschen som de flesta männen skadar sig.

Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland ungdomar mellan 16-24 år steg med 17 procent mellan 2010 och 2011 enligt en rapport från Arbetsmiljöverket. Från 2 930 stycken anmälningar till 3 427. Räknar man i relativa tal drabbas unga av fler olyckor än äldre.
– Det är viktigt att ungdomars första kontakter med arbetsmarknaden inte ska leda till skador och sjukfrånvaro, säger Arbetsmiljöverkets avdelningschef Boel.
De vanligaste orsakerna till olyckor är belastning och förlorad kontroll över verktyg eller föremål. Men det är stora skillnader mellan män och kvinnor. Bland männen är byggbranschen i klar dominans. 21 procent av de anmälda olyckorna kom därifrån.

Flest dödsolyckor i byggbranschen

Likadant ser det ut om man tittar på dödsolyckorna.
36 ungdomar har dött på jobbet sedan 2005. De flesta i byggbranschen.
För att få en bättre kontroll på ungdomars arbetssituation planerar Arbetsmiljöverket göra 825 inspektioner under sommarhalvåret. Och det verkar behövas, under tillsynen 2011 upptäcktes brister hos 40 procent av arbetsgivarna.
– Som arbetsmarknaden ser ut i dag tar man större risker för att få ett jobb. Sen saknar många unga den erfarenheten som krävs för att kunna ifrågasätta eller säga nej till farliga jobb, säger Marianne von Döbeln, projektledare för tillsynen.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olyckor bland unga ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig