info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olle Ehrlén: ”Misstroendet djup rotat”

"Det kändes som att pendla mellan himmel och helvete. Himlen nådde vi aldrig men det kändes som helvetet ibland." Det säger Sveriges Byggindustriers ordförande, Olle Ehrlén, efter avtalsförhandlingarna.

NCC Sveriges vd, Olle Ehrlén, deltog för första gången i avtalsförhandlingarnas avgörande samtal, de mellan de små delegationerna från Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads.
– Det gick mellan struktur och kaos, ibland var det väldigt frustrerande, säger han om sin nya erfarenhet.
– Det bestående intrycket är att det finns ett djupt rotat misstroende mellan parterna som slår igenom i diskussionerna. Men jag upplever det ändå som att dialogen i år har skapat förutsättningar för förtroende.
Olle Ehrlén hoppas att den dialogen kan fullföljas i de arbetsgrupper som man beslutat att tillsätta, om översyn och tillämpning av avtalens lönebestämmelser.
– Det är ett positivt resultat även om vi inte nådde fram till konkreta resultat som gör att vi hänger med omvärlden med skärpt utländsk konkurrens, säger han.

Mest besviken är Olle Ehrlén över att klämdagar runt nationaldagen blir lediga dagar.
– Det är inte rätt signal att ge betald ledighet i juni. Våra utländska konkurrenter tar nog varken klämdag eller firar Sveriges nationaldag, säger han.
Plus ger Olle Ehrlén till förändringen av arbetstidsreglerna som innebär att en anställda och arbetsgivaren kan komma överens om avsteg från avtalens huvudregel om åtta timmar per dag fem dagar i veckan. Vid speciella projekt och efter personliga önskemål kan man enligt de nya avtalen fördela 160 timmars arbete under en fyraveckorsperiod i en skriftlig överenskommelse.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olle Ehrlén: ”Misstroendet djup rotat”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig