info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olika syn på förlikning om ackord

Mörebyggen och Byggnads är överens om att löneformen i företaget ska kallas prestationslön. I övrigt är parterna osams om vad förlikningen i tvisten om löneform innebär.

Den andra juni berättade tidningen Byggindustrin att Kalmarföretaget Mörebyggen och Byggnads förlikats i en tvist om löneform, innan frågan skulle prövas i arbetsdomstolen (AD). Resultatet av förlikningen är att Mörebyggen inför prestationslön och Byggnads drar tillbaka stämningen inför AD.
Men Byggnads och Mörebyggen är inte överens om vad förlikningen innebär. Enligt Mörebyggens Staffan Axelsson är den enda praktiska innebörden att han ska betala avgift till facket för mätning av resultatlön.
– De får den där förbannade avgiften, det var det det hela gick ut på. Några mätningar blir det inte på mina byggen, säger han.

Byggnads förhandlare, Roland Johansson, har en annan bild av förlikningen. Enligt honom innebär den att Mörebyggen ska lämna in ackordsunderlag till avdelningarna och att det ska ske mätningar.
– Överskotten ska sedan samlas i en pott som fördelas lika till alla i samband med novemberlönen, säger han.
Byggnads hävdar att timlönen 150 kronor är en garanterad utbetalningsnivå som ska kompletteras av bonusen i november. Staffan Axelsson säger att 150 kronor är hela timlönen.
– Sedan kan det väl hända att det blir en bonus. Men då blir den på företagets resultat och det är jag som självsvåldigt avgör om det blir någon och i så fall hur mycket, säger han.

Åke Bengtar från Sveriges Byggindustrier (BI) ger i Byggindustrin visst stöd för Byggnads uppfattning om överenskommelsen. Men Staffan Axelsson är inte orolig för nya tvister om han inte följer avtalets ackordsregler, som bland annat reglerar ackordsunderlag och mätningar.
– Det är väl bara att läsa innantill i överenskommelsen, säger han.
Byggnads har reagerat mot att Staffan Axelsson spridit uppgifter om förlikningen. Sådana brukar hållas hemliga mellan parterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olika syn på förlikning om ackord

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig