info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamPC 11-12

Oklart om domen överklagas

Den omkomne 21-åringens mamma Ylva Reinesund har kämpat för den rättsliga prövningen av dödsolyckan på LKAB. Hon vet ännu inte om den friande domen nu kommer överklagas.

De båda män som omkom i olyckan på LKAB 2010, 21-årige Fredrik Oskarsson Rantavaara och hans 52-åriga pappa Kenneth Oskarsson Rantavaara, var Ylva Reinesunds son och före detta make. Den rättsliga prövningen har varit viktig för henne. Efter att hon gjort en anmälan förra året riktade JO, Justitieombudsmannen, kritik mot att polisens utredning av olyckan dragit ut på tiden. Men till sist blev det åtal. I dag, torsdag, kom tingsrättsdomen. Rätten friar samtliga åtalade fem företag från ansvar för olyckan.
Till skillnad mot åklagaren gör tingsrätten bedömningen att det var tillåtet att använda mobilkran för det aktuella arbetet, man uppger att det saknades godtagbara alternativa arbetssätt. Rätten gör också bedömningen att kranens säkerhet var tillräckligt kontrollerad.

”Obegripligt”

Vid olyckan arbetade de båda männen i en personhisskorg monterad på en mobilkran. Vajern som korgen var fäst i släppte och korgen föll ned i gruvschaktet.
– Vajern satt inte fast, säger Ylva Reinesund till Byggnadsarbetaren efter den friande domen.
Hon tycker att det är obegripligt att ingen hålls ansvarig för det, att inte kraven är högre på hur utrustningen kontrolleras.
I nuläget vet hon inte om det blir aktuellt att överklaga den friande domen. Byggnadsarbetaren har inte nått åklagaren för en kommentar om domen och eventuellt överklagande.

”Gick inte att förutse”

NCC och LKAB var två av de åtalade företagen, de har i dag båda gått ut med kommentarer till domen.
– Det känns bra att den juridiska prövningen äntligen genomförts efter så lång väntetid. Det var en fruktansvärd olycka, men vi anser att LKAB tog sitt ansvar för den övergripande arbetsmiljön, och den synen delar alltså tingsrätten, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.
Lars-Gunnar Larsson, arbetsmiljöchef på NCC, säger att det var en tragisk olycka och att hans tankar går till anhöriga och kolleger.
– Tingsrätten skulle ta ställning till om NCC gjort allt som är rimligt för att arbetsmiljön skulle vara säker och de har kommit fram till att ja, det har NCC gjort. Vi anses inte ha varit oaktsamma i arbetsmiljöarbetet. Olyckan gick helt enkelt inte att förutse, säger han.

Jenny Berggren
Annons
ExpanderaMera 640×240 V11-14
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20