info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oeniga om skuld för raset

De företag som är inblandade i rasolyckan vid Älandsfjärden är oeniga om vem som bär skulden till att gjutformen rasade.

Olyckan inträffade den 21 maj 2008 då en gjutform rasade under arbetet med att bygga järnvägsbron över Älandsfjärden. Två byggnadsarbetare dog och tre skadades.
Under den pågående rättegången i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand har de inblandade en gemensam bild av vad som hände i vid raset. En knekt till formen höll inte för de tunga vikterna under gjutningen och det startade en kedjereaktion, som ledde till raset. Däremot är företagen oeniga om vem som är skyldig.
Åklagaren fördelar i åtalet ansvaret mellan de tre företagen; det som gjorde konstruktionsberäkningar till gjutformens knektar, tillverkaren av knektarna och totalentreprenören Skanska som var beställare och som gjorde klart formen och använde den på arbetsplatsen.

Oeniga om vad som gällde
För Skanska var det självklart att knektarna som levererades till gjutformen skulle vara så starka i sig att de kunde användas utan avsträvning, en slags förstärkning. Vidare menar man att de som levererat knektar och gjort beräkningar på dessa inte gett information om att förstärkningar behövdes. Takstolstillverkaren Örnsköldsviks Takstolstillverkning och företaget som gjorde beräkningarna inför detta, Construction Software Center Europe, hävdar däremot att Skanska har fått de knektar man beställt och att det var självklart att avsträvning behövdes. Samt att detta framgick av siffror i beräkningsunderlag och tillverkningsritning för knekten.

Skilda syn på ansvaret
-Om man köper en knekt ska den hålla för den belastning den ska ha, den ska inte behöva avsträvas, sa Skanskas produktionschef på plats i rätten.
-Om den kräver avsträvning måste de informera ordentligt, menade han.
På frågan om han studerat beräkningsunderslaget för tillverkningen av knekten sa han att han inte gjort det. Men menade också att det inte var hans uppgift att gå in i detalj på den typen av ritningar, utan att information om en eventuell avsträvning måste vara tydligare. Takstolstillverkaren och företaget som gjorde beräkningarna anser att deras ansvar var att leverera knektar, men att totalansvaret för att sätta samman formen och se till att den blev säker vilade på Skanska.

Höll inte för provbelastning

Att det krävdes förstärkningar av gjutformen upptäckte Skanska i samband med att man gjorde provtryckningar av knektar. Vid två provningar samma dag höll de inte för belastningen. Detta gjorde att man på arbetsplatsen förstärkte formen, men i efterhand visade det sig att det inte var tillräckligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oeniga om skuld för raset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig