info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt varsel - elkonflikten växer

Den 21 maj bryter en storstrejk ut bland landets elektriker. Enligt elarbetsgivarna innebär elektrikerförbundets nya varsel att 5 000 elektriker då omfattas av konfliktåtgärder.

Trots samtal med medlare har konflikten mellan Elektrikerförbundet och elarbetsgivarna i EIO inte närmat sig en lösning. För att bryta dödläget i förhandlingarna varslade elektrikernas fack i går, den 8 maj, om utökade konfliktåtgärder från den 21 maj.
Varslet gäller strejk på elva företag, fem stora projekt och i sju län. De tidigare stridsåtgärderna, generell övertidsblockad, strejk på LKAB i Kiruna och strejk på 33 mindre företag fortsätter. Precis som i de tidigare varslen är företaget El & Industri montage AB undantaget för att lindra skadeverkningarna för elföretagens kunder.

EIO har reagerat kraftigt mot de nya varslen. Enligt ett pressmeddelande ”dundrar” vd:n Hans Enström att den 8 maj var en mörk dag för avtalsrörelsen. EIO:s lockout mot anställda i det företag som var undantaget från elektrikernas stridsåtgärder står kvar men det är ännu inte klart om arbetsgivarna trappar upp konflikten ytterligare.
Stridsfrågorna i konflikten handlar framför allt om att elektrikerna vill fortsätta att använda ett modifierat system för avtalsreglering av avgifter för finansiering av den fackliga verksamheten. Elektrikerna vill inte ge upp sitt krav på att företagen ska betala för facklig avtalsbevakning, med ett system som liknar de granskningsarvoden som togs bort ur Byggnads avtal. Elektrikernas argument är att systemet ersätter den företagsfinansierade fackliga verksamheten i industrin, som regleras i lag.

En upptrappad elkonflikt kommer snabbt att påverka byggprojekt. Det kommer att bli tydligast i de sju län, Skåne, Blekinge, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, där det blir storstrejk om parterna inte lyckas nå en överenskommelsen före den 21 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt varsel - elkonflikten växer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig