info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt knep för att stoppa byggspringet: Ebba Grön

Plattsättarna tvingas ständigt hålla koll på så att ingen klampar in på deras färska flytspackel eller nylagda golv. Daniel Cronsiö har nu tagit hjälp av Ebba Grön för att få stopp på eländet.

Daniel Cronsiö tog hjälp av en textrad av Ebba Grön för att stoppa andra från att kliva på nylagda golv. Foto: Privat.

Det händer oftare än vad ni tror. Att någon på bygget klampar in på plattsättarnas flytspacklade eller nylagda klinkergolv. Detta trots att det finns tydliga avstängningar i form av bockar, bräder, tejp och lappar med uppmanande texter om ”hit men inte längre”. Men det hjälper inte alltid.

– En del går bara rakt igenom utan att bry sig. De ser sig inte för. De flyttar på saker för att komma förbi. De går i sin egen bubbla, säger plattsättaren Daniel Cronsiö.

Han har många gånger kommit till jobbet för att upptäcka att klinkerplattorna ligger snett och vint som om hela havet stormat.

– Då är det bara att plocka upp och lägga om. Har man tur så är man på plats och då kan man fixa till det innan plattorna torkat fast, berättar Daniel.

Då har jag fått skrika till ibland, men ofta är det för sent

Problemet är ännu större på golv som de just flytspacklat.

– Då har jag fått skrika till ibland, men ofta är det för sent. Och det spelar ingen roll att det är yrkesfolk på bygget. De går bara på.

Klamp, klamp, klamp alltså. Daniel berättar om ett tillfälle, när han var lärling, då han jobbade med plattsättning på ett köpcentrum.

– Då var det mycket folk som sprang över våra ytor. Av någon anledning tror folk att de tappar massor av vikt om de går på tå över våra plattor, men så funkar det inte. Det blir lika stor påverkan även om man smyger, säger Daniel och skrattar.

Spår nummer 20, Die Mauer, fick effekt.

Sedan blir han allvarlig. Han har svårt att förstå varför folk bara flyttar på avstängningar och tycker att många visar ”väldigt lite respekt” för plattsättarna. Det var i det sammanhanget som han nyligen kom på en ny variant för att stoppa springet. Daniel gillar att lyssna på musik och en favoritlåt är Die Mauer med Ebba Grön. Många kan redan texten. Kan du inte så läs de inledande orden på bilden. Och kanske är det lösningen på problemet.

– Det funkade den här gången, säger Daniel Cronsiö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt knep för att stoppa byggspringet: Ebba Grön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig