info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt asbestfall på sjukhuset i Umeå

För fjärde gången har arbetare utsatts för asbest på universitetssjukhuset i Umeå. Ingen inventering var gjord innan elektriker började jobba i ett område med asbest.

I slutet av förra året utsåg Byggnadsarbetaren universitetssjukhuset i Umeå till årets sämsta bygge. Orsaken var att minst 58 personer utsatts för asbest i tre olika omgångar.
Nu har det hänt igen.
Vid det senaste tillfället, i slutet av januari, skulle elektriker göra arbeten i samband med att man skulle ta bort ångledningar. Elektriker skickades in för att börja riva i isolering.
-Men YIT som har ansvar för arbetet i utrymmet hade inte gjort någon inventering där, fast de skulle göra det enligt kontraktet med landstinget, säger Sture Hansson, arbetsmiljöinspektör i Umeå.
Elektrikerna började riva, men frågan väcktes samma dag om det kunde finnas asbest. Inte minst mot bakgrund av tidigare problem med detta vid sjukhuset. Jobbet avbröts. Prov togs och det visade sig att det fanns asbest.

Misstänkte asbest

Sture Hansson tycker det är märkligt att arbetare återigen utsätts för det farliga materialet på sjukhuset.
-Här ligger ansvaret helt på YIT som både är arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare, säger han. Han riktar nu flera krav på förbättringar mot företaget.
Lars Rydell, projektledare på YIT, tar på sig ansvaret för att arbetarna exponerades.
– Vi misstänkte att det kunde finnas asbest i vissa delar. Men jag var otydlig i vilket material som kunde röras och inte röras, säger han.
Vid de förra tillfällena riktade Arbetsmiljöverket krav mot andra aktörer. Då var det landstinget, samt Bravida och Skanska Direkt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt asbestfall på sjukhuset i Umeå

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig