info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nyanställd föll sex meter – ansvaret avgörs i rätten

Byggnadsarbetaren var på introduktion hos sin nya arbetsgivare. Men ställningen han gick på brast och han föll sex meter. Den 10 juni inleds rättegången.

Foto: Mostphotos

Olyckan inträffade i Gävle 2017 och byggnadsarbetaren fick flera frakturer på bäcken och underben och  var sjukskriven i ett halvår. Den tionde juni hålls rättegången om ansvaret för olyckan i Gävle tingsrätt.

Åklagare Stig Andersson har åtalat arbetsgivaren fasadföretaget Murtek Sverige AB för vållande till kroppsskada och krävt en företagsbot på 400 000.  Han anser att företaget brustit i sitt skyddsansvar och riskbedömning genom att olyckan kunde hända. Fasta fallskydd saknades och han anser att en riskbedömning skulle lett till att mannen som föll skulle haft skyddssele på sig.

Arbetsmiljöinspektör Jens Skantz har utrett olyckan.

– Det var en helt nyanställd kille på arbetsplatsintroduktion och de reste runt för att titta på olika ställningar, berättar han.

I Gävle, vid företagets arbetsplats vid Norra skeppsbron, gick den nyanställde och två andra personer upp på en av de ställningar företaget byggt och då de befann sig där rasade en sektion precis där den nyanställde befann sig. Han föll sex meter ner i gatan och fick frakturer på bäcken och underben.

–  Orsaken till att ställningen kollapsade var att det fanns defekta delar, öglor, i ställningen som gjorde att en liggande bom rasade. Efteråt var ställningens ena ögla borta och den andra hängde på trekvart, berättar Jens Skantz.

Ställningen bestod även av blandat ställningsmaterial, vilket kan göra att det blir svårt med passningen av de olika delarna.

– Man ska inte blanda ställningsmaterialet på det här sättet och man skulle avsynat de enskilda komponenterna. Den som föll skulle haft fallskyddssele på sig, säger Jens Skantz.

Enligt åklagarens stämningsansökan var ställningen uthyrd till ett annat bolag vid olyckstillfället.

Byggnadsarbetaren har ringt Murtek Sverige AB som inte vill ge någon kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nyanställd föll sex meter – ansvaret avgörs i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig