info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya våtrumsskivor ger näsblod och hosta

Nya våtrumsskivor av glasfiber ger byggnadsarbetare näsblod, hosta och klåda. Nu kräver skyddsombud på flera håll i landet att skivorna stoppas.

För att undvika mögel i våtutrymmen har många byggföretag slutat använda gipsskivor med kartong i. Då fukt tränger in i gipsskivorna är det stor risk att den organiska kartongen möglar. Två nya typer av våtrumsskivor har det senaste året gjort entré på marknaden. Den ena skivan är gjord av glasfiber och gips, och den andra av glasfiber och cement. Om fördelen med dessa nya skivor är att de inte möglar har nackdelarna visat sig bland byggnadsarbetare i form av näsblod, klåda, hosta och irriterad hud. Att skivorna kan väga upp till 40 kilo gör inte saken bättre.
När Andreas Nilsson, snickare på Abakus, började arbeta med den nya skivan Aquapanel, som är gjord av glasfiber och cement, kände han ett tryck i halsen, som följdes av en plågsam hosta. Problemen som Andreas Nilsson fick uppstod då han sågade i skivan inomhus. Ingen hade sagt till honom att det moln av cement- och glasfiberpartiklar som bildas då sågklingan skär genom skivan är farligt att andas in. Andreas Nilsson hade heller inte fått information om att den som arbetar med en Aquapanelskiva måste ha ansiktsmask och åtsittande handskar.
– Jag kom hem hostandes från jobbet varje dag, säger han.
Aquapanelskivan, och andra typer av skivor innehållande cement och glasfiber, ger endast irriterade luftrör om man sågar i skivan utan att använda skyddsmask. Den andra kategorin av de nya våtrumsskivorna består av glasfiber och gips. Dessa skivor fäller glasfibrer vid beröring, vilka letar sig in i luftrör och irriterar huden. De som arbetar med dessa skivor måste, liksom asbestsanerare, bära heltäckande skyddsdräkter, speciella munskydd och skyddshandskar. Enligt flera skyddsombud är det väldigt ovanligt att byggnadsarbetare använder någon säkerhetsutrustning då de arbetar med glasfiberskivorna. Anledningen är brist på information och ovana.

När Byggnadsarbetaren ringer runt till olika regionala skyddsombud i landet får vi höra att det sällan följer med några säkerhetsföreskrifter tillsammans med skivorna.Thomas Kullberg är regionalt skyddsombud på Byggettan:
– Tre byggnadsarbetare i Stockholm och en i Göteborg har fått näsblod efter att ha arbetat med de nya våtrumsskivorna. Det har handlat om glasfiberskivorna Humidboard och Glasroc. Glasfibrerna som byggnadsarbetarna andas in skär hål på blodkärl i näsan, där av näsblodet. Vi råder de lokala skyddsombuden att stoppa dessa skivor.
Byggkeramikrådet, som är kakel, klinker och plattillverkarnas lobbyorganisation, har arbetat för att få in dessa skivor på den svenska byggmarknaden. På deras hemsida finns en rekommendationslista på skivor som lobbyorganisationen anser vara bra komplement till de gamla kartongbaserade gipsskivorna. Bland de skivor man rekommenderar återfinns Aquapanel, Glasroc och Humidboard, samtliga har gett byggnadsarbetare biverkningar i form av näsblod, hosta, klåda och irriterad hy.
– I Byggkeramikrådets branschregler, BBV avråder vi från kartongklädda gipsskivor vilket beror på att även mycket små fuktmängder kan orsaka påväxt av giftigt pappersmögel på kartongen, säger Byggkeramikrådets vd Pia Dahl.
Enligt Thomas Kullberg cirkulerar det även ett rykte på svenska byggen om att försäkringsbolagen kräver att byggföretagen använder de nya skivorna. Thomas Kullberg ringde därför upp Jan Snaar, Miljöchef på Folksam, och frågade om påståendet stämde.
– Jag fick till svar att det inte finns något sådant krav. Däremot kräver Folksam att de kartongbaserade gipsskivorna är noggrant tätade, för att undvika mögel, säger han.
Pia Dahl menar att de har försäkringsbolagen på sin sida i den här frågan.
– Jag vet att försäkringsbolagen och många andra står bakom vår syn på kartonggipsen i våtrum. Vi presenterar alternativa skivor på vår hemsida, det är skivor som rekommenderas av skivtillverkarna. Vi har inte tidigare känt till de problem du beskriver, säger Pia Dahl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya våtrumsskivor ger näsblod och hosta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig