info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya uppgifter om dödsolyckan: "Såg ut som att marken gett sig"

Marken var lerig och mjuk och gjorde att grävmaskinen föll och blev liggande på ena sidan med föraren i. Nu kommer nya uppgifter om torsdagens dödsolycka utanför Vetlanda.

Lars Eklind, regionalt skyddsombud på Seko Mellansverige, följer utredningen av dödsolyckan. Foto: Sofia Lönander, Vetlanda-posten/Privat

I torsdags förra veckan dog en grävmaskinist i 50-årsåldern då den 37,5 ton tunga maskinen han satt i välte vid en bergtäkt utanför Vetlanda.

Lars Eklind är regionalt skyddsombud på Seko, som har avtal med mannens arbetsgivare, en underentreprenör på platsen.

– Föraren hade mycket erfarenhet. Han var välkänd i området, känd som duktig och noggrann. Det här är så tragiskt att det kunde ske, det är ett människoliv vi pratar om, säger Lars Eklind.

Lars har fått uppgifter om att marken gav vika under fordonet.

– Uppenbarligen har det varit något problem med markförhållandena.

Det var väldigt lerigt och sankt, inte i ytskiktet men under det

Detta bekräftas av Andreas Karlsson från Höglandets räddningstjänstförbund, som var styrkeledare vid insatsen.

– Det var instabil mark. Det var väldigt lerigt och sankt, inte i ytskiktet men under det. Det såg ut som att marken gett sig, att det blev ett hål under maskinen, säger han.

Hans teori är att maskinen åkt ner i det mjuka underlaget och därefter fallit på sidan. Den blev liggande med hytten mot en slänt.

Sju personer från räddningstjänsten deltog i räddningsarbetet. Det stod dock tidigt klart att mannens liv inte gick att rädda. Mobilkran och tungbärgare användes för att säkra maskinen.

– Utmaningen var storleken och vikten på maskinen, säger Andreas Karlsson.

Vid olyckstillfället skulle den nu omkomne maskinföraren göra arbete åt Sandahls en liten bit ifrån själva berget men på täktområdet. Han skulle gräva en sedimentationsdamm.

Företaget som ansvarar för täkten och brytningen av bergmaterial är Sandahls Entreprenad, där Joakim Hansson är vd. Han kan ännu inte uttala sig om olycksorsaken.

– En utredning pågår och vi för en dialog med myndigheter och underentreprenörer. Vi avvaktar de tekniska utredningarna, bland annat är ingen geoteknisk utredning gjord ännu.

Markförhållanden kan vara mycket förrädiska

Också Sandahls har avtal med Seko. Regionala skyddsombudet Lars Eklind som  kommer att fortsätta följa olycksutredningen på flera sätt.

– Det blir viktigt att få veta hur riskbedömningen såg ut. Markförhållanden kan vara mycket förrädiska. Då det gäller underminerad och instabil mark kan en olycka vara framme på ett ögonblick, säger han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya uppgifter om dödsolyckan: "Såg ut som att marken gett sig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig