info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 v38, 39

Nya uppgifter om allvarliga olyckan – "Skulle stroppa av"

Klämolyckan i Hököpinge inträffade vid avlastning, då en packe väggelement skulle stroppas av. En montör skadades allvarligt.

Arbetsplatsen där montören klämdes i samband med avlastning. Foto: Privat

Nu finns fler uppgifter om vad som hände vid olyckan på Veidekkes arbetsplats i torsdags när en man, född 1991, skadades allvarligt. En lastbil hade kommit med väggelement som lyftes av med mobilkran.
­– Olyckan hände i samband med att man skulle stroppa av ett paket med byggelement och så välte packen och personen fick det på sig, berättar Patrik Nilsson, arbetsmiljöinspektör.

Han var på plats samma dag som olyckan skedde.

Läs också Allvarlig olycka på byggarbetsplats – "klämdes mellan container och byggvaror"

Före olyckan hade man lyft ner en transporthäck med element i form av träväggar med isolering. I samband med att man höll på att koppla loss, stroppa av lasten från kranen, välte packen. Montören kom då, på okänt sätt, i kläm.

Polisen gick initialt ut med uppgifter om att den skadade klämts mellan byggmaterial och en container.

Stämmer det?

– Jag vet bara att han klämdes. Exakt hur han har hamnat det vet jag inte. Jag har inte fått ta del av polisens uppgifter i det fallet, säger Patrik Nilsson.

När stropparna tas bort ska byggmaterialet vara säkrat och inte kunna falla.

Hur kunde olyckan ske?

– Man vet inte varför packen välte. Det är inte fastslaget vad som har hänt. Det får den fortsatta utredningen visa, säger Patrik Nilsson.

Nu kommer underlag från parterna som varit involverade tas in och sedan ska polisen göra klart sin utredning.

Arbetet på arbetsplatsen utförs av underentreprenörer till Veidekke och där den skadade arbetar. Han tillhör en grupp arbetare som jobbar med stomresningen och vid olyckan var mannen, enligt Arbetsmiljöverket,  involverad i avlastning av elementen från lastbilen.

Efter olyckan fördes mannen till sjukhus där han fick vård. Han ska enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren bland annat fått allvarliga benfrakturer.

Byggnadsarbetaren har sökt mannens arbetsgivare för att fråga om mannens hälsotillstånd. De hänvisade dock frågan vidare till Veidekke som är huvudentreprenör och samordningsansvarig på arbetsplatsen. Veidekke vill inte heller kommentera skadeläge utan har i sin tur hänvisat till underentreprenören samt polisen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Infobric 250×600 v38, 39

Du läser: Nya uppgifter om allvarliga olyckan – "Skulle stroppa av"