info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya regler om kvartsdamm

Kvartsdamm kan orsaka cancer och andra farliga sjukdomar. Därför har arbetsmiljöverket lagt fram förslag till nya regler kring hanteringen. Men enligt tidningen Tema Arbetsmiljö, innebär förslagen en uppmjukning av reglerna.

Kvartsdamm finns i betong, tegel, puts och murbruk. När man borrar i berg, slipar betongväggar, river, och renoverar kök och badrum frigörs farligt kvartsdamm. Flera utredningar har slagit fast att det finns ett samband mellan kvartsdamm och cancer.
Arbetsmiljöverket skickade för en tid sedan ut ett förslag till ny föreskrift på remiss, till bland andra LO och Svenskt Närlingsliv. LO var nöjt, men Svenskt Näringsliv var desto mer kritiskt, skriver tidningen Tema Arbetsmiljö, som granskat turerna kring Arbetsmiljöverkets förslag till ny föreskrift.

Svenskt Näringsliv

På flera punkter ifrågasatte remissinstansen Svenskt Närlingsliv förslaget och efter remissrundan ligger idag ett nytt förslag, som ska klubbas igenom så småningom.
I det tidigare förslaget fanns det bland annat en regel om att man måste anmäla till Arbetsmiljöverket att man använder borriggar (vid tunneldrivning och vid bergarbete). Denna skrivning har helt tagits bort i det nya förslaget.
Detta trots att bergborrare, enligt Arbetsmiljöverkets egna undersökningar, är en yrkesgrupp som är särskilt utsatt för kvartsdamm.

Periodisk mätning bort

Den gamla regeln om att göra periodiska mätningar av halten kvartsdamm i andningszonen, har nu tagits bort helt. Denna regel var tidigare straffsanktionerad, dvs man kunde dömas i domstol om man struntade i de periodiska mätningarna. Eftersom denna bestämmelse strukits, faller kravet på att skicka kopior på kvartsdammsmätningar till Arbetsmiljöverket också bort.

Mätning vid behov

I stället ska arbetsgivaren i samband med den obligatoriska riskbedömningen, eventuellt göra en mätning, om arbetsgivaren anser att detta behövs för att bedöma riskerna. Detta mätresultat behöver inte skickas in till Arbetsmiljöverket, men ska finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya regler om kvartsdamm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig