info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya regler för ställningar och väderskydd

Arbetsmiljöverket kommer nu med nya föreskrifter när det gäller ställningar. En nyhet är särskilda krav på ställningar i kombination med väderskydd.

De nya reglerna är tydligare och har anpassats efter nya omständigheter i branschen. En förändring i branschen är att det blivit allt vanligare med väderskydd för att skona arbetare och byggnader. Ställningar och väderskydd monteras ihop men är enligt Arbetsmiljöverket ofta byggda av två separata bolag där den ena saknar kunskap om den andras konstruktion. Något som kan innebära stora risker.
– De nya föreskrifterna kräver beräkningar för konstruktionen som om ställningen och väderskyddet vore en och samma enhet, säger Åke Norelius, arbetsmiljöverkets projektledare för föreskriftsarbetet.
Några andra nyheter är att det inte längre ska gå och hyra ut ställningar som aldrig granskats i en typkontroll, utbildningskravet gäller även för dem som uppför väderskydd, arbetsplan av plank ska kopplas ihop och enskilda arbetsplan ska fästas mekaniskt.

Olycksdrabbad bransch

Orsaken till att reglerna nu görs om är den höga risken för olyckor.
– Det är nödvändigt för att få ner olyckstalen inom en redan skadedrabbad bransch, säger Åke Norelius.
Under de senaste tio åren har mellan 170 och 200 personer årligen anmält skador i samband med montering eller vid arbete av byggnadsställningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya regler för ställningar och väderskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig