info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya rapporter om döda i Qatar inför VM

Snart kommer den nepalesiska ideella organisationen Pravasi att publicera en rapport baserad på officiella dokument, som visar att 400 nepaleser hittills dött i arbetet med VM-anläggningarna i Qatar.

Det skriver Staffan Sonning, Sveriges Radios korrespondent i London, i ett referat från den brittiska tidningen The Guardian. Den brittiska tidningen publicerade den kommande rapportens slutsatser i går. Rapporten ger stöd åt beräkningarna från internationella samarbetsorganisationen Ituc tidigare i veckan, att 4 000 immigrantarbetare kommer att ha dött innan första matchen blåses igång i Qatar. Man kan till och med ifrågasätta om inte den siffran kommer att ha visat sig vara i underkant, om inte radikala förändringar genomförs i Qatar, skriver Staffan Sonning, ”eftersom rapporten bara granskar en femtedel av arbetsstyrkan är det totala antalet omkomna sannolikt mycket högre”.

Rapporten gäller bara en del

Ungefär var femte byggnadsarbetare kommer från Nepal, bland dem som importerats till Qatar för att bygga landets stora prestigeprojekt, sportarenor, hotell och vägar inför fotbolls-VM år 2022. Övriga byggnadsarbetare kommer från länder som Indien Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka.

Slavliknande förhållanden

De importerade byggnadsarbetarna i Qatar lever under slavliknande förhållanden. När de anländer, tar arbetsgivaren deras pass i beslag. De är förbjudna att byta arbetsgivare och kan inte lämna landet utan tillstånd från byggbolaget de arbetar åt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya rapporter om döda i Qatar inför VM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig