info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya olyckor i Stockholm

Två allvarliga olyckor inträffade i Stockholm under onsdagen. En maskinförare skadades då ett parti utfackningsväggar välte och en rivningsarbetare föll sex meter.

– Nu räcker det. Det får inte fortgå såhär, säger Roger Johansson, vice ordförande i Byggettan.
Bara under maj månad har två personer dött i byggolyckor i Stockholm. Men flera allvarliga olyckor har också hänt där byggnadsarbetare skadats. Senast under onsdagen fick en maskinförare ett komplicerat benbrott då ett parti med utfackningsväggar välte på JMs arbetsplats vid Hornsbergs strand i Stockholm. Enligt JM fick han benet under ett av väggelementen.
Inom JM ska man nu utreda olyckan och polis och Arbetsmiljöverket är inkopplade. Det var stark vind då olyckan hände och partiet med element hade, enligt uppgifter, ställts ner efter ett avbrutet lyft. Det var två arbetare som stod vid häcken med utfackningsväggar. Då den välte försökte båda undfly den fallande lasten. Efteråt har arbetskamrater till den skadade fått krishjälp från företagshälsovården.

Föll sex meter

Den andra olyckan hände vid byggandet av en cirkusskola på Kungliga tekniska högskolan, KTH i Stockholm. En rivningsarbetare skadade sig efter att ha fallit sex meter. Han arbetade på taket där en plyfaskiva lagts över ett ventilationsschakt, där arbeten tidigare gjorts. Det stod ”hål” på skivan, men den var inte fäst ordentligt. Olyckan hände då rivningsarbetaren backade och kom åt skivan och han föll genom hålet i schaktet och sex meter ner. Skadan blev en stukad fot. Också denna olycka utreds nu.

Upprörs över olyckor

På Byggettan upprörs man över de många olyckorna som skett och över att i genomsnitt en byggnadsarbetare dör i månaden i landet.
– När en polis eller militär skadas i tjänsten blir det stora rubriker- men när en byggnadsarbetare dör på sin arbetsplats anses det som något man får räkna med, säger Roger Johansson, vice ordförande i Byggnads avdelning.
-Man ska inte behöva riskera livet när man går ut på en byggarbetsplats. Både vi och Sveriges Byggindustrier måste ta krafttag för att komma tillrätta med detta, säger han.
Han anser att arbetsgivarna bland annat måste bli bättre på systematiskt arbetsmiljöarbete och att de måste kompetensutveckla såväl arbetsledare som platschefer. Byggnads, menar han, tar sitt ansvar bland annat genom att rekrytera skyddsombud och försöka öka medvetenheten om riskerna bland byggnadsarbetarna. Dessutom ser han med oro på hur bantade anslag till Arbetsmiljöverket, lett till sämre möjligheter att vara ute och bevaka arbetsplatser.

Några tidigare allvarliga olyckor i Stockholmsområdet under maj:

9 maj: Stockholmsarenan vid Globen; en pålmaskin välter, föraren blir fastklämd och skadas.
10 maj: Citybanan; en byggnadsarbetare dör då han kläms under en vältande borrigg.
17 maj: Hässelby: en tornkran tappar en 2,6 ton tung betongbask. En betongarbetare skadas allvarligt.
19 maj: Solna. En byggnadsarbetare dör och två skadas då ett trapphus rasade samman i samband med montering av trappor på en Peab-arbetsplats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya olyckor i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig