info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya larmsiffrorna: "Byggsektorn är skrämmande"

Utvecklingen inom byggbranschen är skrämmande. Kräftgången bara fortsätter. Det menar UC som samtidigt tror att över hälften av konkurserna i byggsektorn kan bero på bedrägerier.

Byggbranschen är skrämmande Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Under onsdagsmorgonen släppte affärs- och kreditinformationsföretaget UC konkurssiffror för oktober. För vissa branscher, exempelvis handeln, ser UC nu en viss utplaning när det gäller ökningstakten av antalet konkurser. Men det gäller inte byggsektorn, där fortsätter kräftgången.

Byggsektorn är skrämmande

– Utvecklingen inom byggsektorn är skrämmande eftersom konkurserna procentuellt fortsätter att öka. Byggsektorn har en viktig betydelse för svensk industri och ökad arbetslöshet får direkt negativ påverkan på marknaden, och riskerar att utlösa en varselvåg inom en rad andra industrier, skriver Gabriella Göransson, vd på UC i ett pressmeddelande.

Byggbranschen är skrämmande.
Gabriella Göransson, vd på UC

Rekord i konkurser – högsta siffrorna på 20 år

Hittills i år har 1 309 företag i byggindustrin gått i konkurs. En ökning med 34 procent jämfört med 2022.

Kriminella bakom byggkonkurser

UC redovisar även siffror på misstänkta bedrägerier som orsaker konkurser. Under 2022 ökade den kategorin med 15 procent jämfört med 2019. Och en av branscherna som är mest utsatt är just bygg.

– Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier, avslutar Gabriella Göransson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya larmsiffrorna: "Byggsektorn är skrämmande"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig