info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya formar – så funkar det att gjuta i wellpapp och plast

På kort tid har två nya formar för mindre gjutningar dykt upp på marknaden. Men hur funkar det att gjuta i wellpapp och plast?

”Vi var försiktiga första gången när vi skulle vibrera men det var inga problem”, säger betongarbetaren Hans Levin om U-formen (till vänster). Till höger: wellpapp som går att vika ihop till valfri storlek.

Byggbranschen beskrivs ofta som traditionell. Att byta teknik och få in nya material i byggandet är en trög process och endast något för den uthålliga. Till exempel är prefab i dag vardag på bygget, men övergången tog lång tid och krävde en och annan konkurs på vägen. Bland annat torskade NCC över en miljard när de tvingades lägga ner sin satsning på industriellt byggda flerbostadshus 2007. Bolaget räknade med att det skulle bli billigare, men det blev dyrare.

Men konservativ eller ej, teknikutvecklingen fortsätter såklart. Denna gång tittar Byggnadsarbetaren närmare på två formar för lite mindre gjutningar på bygget som grundsulor, balkar och plintar.

Den ena handlar om att gjuta med hjälp av wellpapp som går att vika ihop till valfri storlek på formen och den andra är en lätt U-form som ska sitta kvar efter gjutning.

U-formen kommer från Celsa Steel Service. Den är självbärande och i botten sitter den ihop med båda sidor, så där är formen låst.

– I överkant hängs det dit järn som håller formen stadig så det behövs inga strävor, säger betongarbetaren Hans Levin som testat den nya produkten. Han fortsätter:

– Vi provade formen till en grundsula under en betongplatta. Det går väldigt fort att lägga ut formen grovt där den ska ligga. Sedan är det lite pyssel i hörn och skarvar.

U-formen är självbärande och i botten sitter den ihop med båda sidor, så där är formen låst.

Han tycker att skillnaden är stor jämfört med att forma med plyfa och reglar – att det totalt sett blir en tidsvinst med U-formen.

– Den håller väldigt bra vid gjutning. Vi var försiktiga första gången när vi skulle vibrera men det var inga problem. Svagheten är att den behöver förstärkas lite i överkant. Najas lite här och där, men i övrigt är den lättarbetad, säger Hans Levin.

Det bökigaste var att det skulle upp väldigt många stick från formen. I normala fall när du har en träform är det bara att slå i lite spik och spänna ett snöre. Nu fick de i stället binda fast lite större järn i överkant av formen och dra snören mellan dem, vilket tog lite tid.

U-formen

+ Snabb att montera

+ Lätt

+ Inga strävor behövs

Den andra nymodigheten för lite mindre gjutingar på bygget är gjord i wellpapp. För de flesta är wellpapp något som inte tål vatten och som viker sig för minsta tryck. Steget till att använda materialet på bygget tillsammans med våt och tung betong känns långt. Men nu menar förpackningstillverkaren DS Smith att wellpapp passar utmärkt som formmaterial när det är dags för gjutning.

– Wellpapp finns i olika utföranden. Den kan vara väldigt enkel, men det finns även sorter som är betydligt kraftigare och mer likt trä i materialet. Wellpappen som vi använder till formarna är även behandlad med vax och en beläggning som ger ett motstånd mot fukt så att den klarar ihållande regn, säger Jonas Norberg, försäljningschef på DS Smith.

På wellpappen finns det olika vikanvisningar, ungefär som när du ska vika ihop en flyttlåda.

Idén kom när byggföretaget Novab arbetade med en tillbyggnad av DS Smiths wellpappsfabrik i Mariestad. Det var platschefen på bygget som ställde frågan om det skulle fungera. Sedan dess har utvecklingsarbetet pågått. Bland annat har gjutformarna testats i extrema väderförhållanden.

På wellpappen finns det olika vikanvisningar, ungefär som när du ska vika ihop en flyttlåda.

– Vi har tagit fram ark som man kan vika ihop till den storlek man vill ha på formen. Det går att sätta ihop flera ark med varandra, även på höjden, beroende på vad som ska gjutas. Arken skruvas ihop i skarvar och hörn så den sitter ihop, berättar Jonas Norberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya formar – så funkar det att gjuta i wellpapp och plast

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig