info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya förhör efter dödsolycka

Nya förhör ska hållas för att utreda ansvarsfrågan efter rasolyckan i Solna som ledde till Christian "Chrisse"Wikströms död. En ny åklagare har tagit över.

Montören Christian Wikström, 26 år, förlorade sitt liv efter ett trappras på ett kontorsbygge vid den nya Arenastaden i Solna.
En ny åklagare, miljöåklagare Christer B Jarlås, har fått i uppdrag att att komplettera brottsutredningen och utreda ansvarsfrågan.
-Jag har gett direktiv till polisen om 4-6 fler förhör, säger han.
Bland annat ska det nu utredas om flera av de inblandade bolagen kan ha ett straffansvar. Ett annat område som ska utredas är vilken riskbedömning som gjorts eller borde ha gjorts.

Beslut i höst

Christer B Jarlås räknar med att få in förhören i september/oktober. Därefter fattar han beslut om ärendet ska drivas vidare och någon delges misstanke om brott.
Brottsutredningen har återupptagits efter att den i februari lades ner av åklagare Gunnar Jonasson. Hans motivering var att han inte kunde styrka brott.
Men både Arbetsmiljöverket och Christians mamma, Bittan Andersson, ansåg att så allvarliga fel begåtts som lett till olyckan, att ärendet måste utredas vidare.
De begärde en överprövning vid åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Malmö.
Och där fattade överåklagare Göran Hellstrand beslutet att utredningen av olyckan skulle återupptas. Själva uppdraget att sköta utredningen gick till Christer B Jarlås.
Brottsmisstankarna rör arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Föll 28 meter

Vid olyckan 2011 arbetade Christian Wikström som montör och underentreprenör på bygget i Solna. Han befann sig på tionde våningen i ett av husen till kontorsbygget. En kran hade lagt på en förtillverkad betongdel till trappan, när trappdelarna rasade med dominoeffekt. Christian föll 28 meter, hamnade delvis under rasmassorna och dog senare av skadorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya förhör efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig