info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbygge stoppat efter asbestlarm: ”Tycker det är kriminellt”

Bygget av Nya Campus Borlänge har stoppats och byggnadsarbetarna har skickats hem efter misstänkt asbestexponering. ”Jag tycker det är för jävligt. Många är frågande till hur det kunde ske”, säger skyddsombudet Jesper Petersson.

Nya Campus Borlänge utrymdes tisdag 30 januari efter asbestlarm.
Nya Campus Borlänge utrymdes på tisdagen efter ett asbestlarm. Foto: Tom M Kronestedt

På tisdagen 30 januari avbröts allt arbete på Nya Campus Borlänge och samtliga byggnadsarbetare skickades hem. Orsaken är prov som visat på asbest i material som rivits.

– Borlänge Energi skulle ta bort en gammal transformator i gamla ställverket. I fredags togs asbestprov på transformatorn men i stället för att invänta svaret har man rivit den i smådelar och kapat upp, berättar Jesper Petersson, ledande sprinklermontör och skyddsombud.

Han är en av dem som skickats hem från bygget.

– I går kom svaret och det visade att det var asbest i transformatorn.

LÄS MER: Energibolagets svar om asbestrivningen. 

Huvudentreprenör och samordningsansvarig på plats är NCC, som tog beslutet att avbryta arbetet idag. Enligt Amelie Winberg, presschef på NCC är det en sidoentreprenör som utfört rivningsarbetena i strid med den arbetsberedning som gjorts.

”Brott mot arbetsmiljöreglerna”

På bygget arbetar cirka 110 personer. 

–  Som jag förstått har det varit asbest i tätningar runt fogar med mera på transformatorn och det jag har fått veta är att de som rev, rev med tigersåg, säger Jesper Petersson. 

– Sedan tidigare var det känt att det fanns asbest i en dörr in till rummet där man rev. Efter rivningen lämnades materialet bara nere i källaren där det fanns stor risk för spridning. Där finns både materialupplag och verkstad och mycket folk i rörelse. 

Hur har reaktionerna varit bland byggnadsarbetarna?
Vi har reagerat på att man först tog prov för att man misstänkte att det var asbest och sedan drog igång jobbet. Många har undrat hur har det här gått till? Jag tycker det är för jävligt att det kunde hända. Jag tycker det är kriminellt att fatta beslutet att fortsätta köra efter att man tagit ett asbestprov, utan att vänta på svaret. Det är ett brott mot arbetsmiljöreglerna, säger Jesper Petersson.

Transformatorerna ägs av kommunalt ägda Borlänge Energi, vars representant i en senare intervju hävdar att de som rev inte kände till att det fanns asbest. Enligt bolaget påträffade de misstänkt asbest under rivningen, och avbröt därefter arbetet och tog prov.

Jag tycker det är kriminellt att fatta beslutet att fortsätta köra efter att man tagit ett asbestprov, utan att vänta på svaret.

Jesper Petersson, sprinklermontör och skyddsombud

NCC: Sidoentreprenör gjorde fel

Enligt presschef Amelie Winberg fick NCC kännedom om den misstänkta exponeringen i måndags. Enligt henne var instruktionerna att transformatorerna skulle ha flyttats ut i sin helhet, i stället för att delas upp.

– Vi spärrade av ett större område omkring platser där asbesten upptäckts i måndags, och som extra försiktighetsåtgärd infördes ett säkerhetsstopp på tisdag morgon, säger hon. 

Vad vet ni om vad som hänt?
–  Det var ett arbetsmoment där man skulle flytta ut transformatorer ur byggnaden och då har en sidoentreprenör i projektet frångått arbetsberedningen, då de rev. I samband med det har asbest exponerats. Så fort NCC fick information spärrade vi av ett större område, som försiktighetsåtgärd stoppades sedan all produktion på projektet, säger Amelie Winberg.

– Nu gör man en mer detaljerad provtagning för att se om asbesten har spridits och om hur och när vi kan plocka upp arbetet igen.

Oklart hur många som exponerats för asbest

Enligt Amelie Winberg har NCC personal på bygget som informerar och svarar på frågor.

Hon vet i dag inte hur många arbetare som deltog i rivningen.

Hur många misstänker ni kan ha exponerats för asbest?
– Det vet vi närmare när vi får svaren från den mer detaljerade provtagningen som gjorts idag.

Om man blir sjuk kan man aldrig reparera en sådan här skada.

Kim Söderström, Byggnads GävleDala

Uppgifter: Rivit asbest utan skyddskläder

Kim Söderström är ordförande i Byggnads GävleDala, som har medlemmar på arbetsplatsen

– Det är beklagligt att det hänt. Att det finns människor som rivit asbest, vad jag vet, utan skyddskläder och inte enligt gällande regler och därmed exponerat sig själva och en massa andra människor. Om man blir sjuk kan man aldrig reparera en sådan här skada. Det positiva är dock att ansvariga stoppat jobbet, säger han.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbygge stoppat efter asbestlarm: ”Tycker det är kriminellt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig