info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya avtalet: ”Lättare att anställa lärlingar”

Chans till fast jobb direkt och ”lärlingsmånader” istället för ”lärlingstimmar”. Det är ett par nyheter för framtidens nybörjare på bygget.

Det nya avtalet ska göra det lättare att anställa lärlingar på bygget. Foto: Mostphotos

Fyra parter i byggbranschen är överens om nya spelregler som rör yrkesutbildningar. Avtalet omfattar alla yrkesgrupper som kommer att arbeta på byggavtalet, maskinentreprenadavtalet eller väg- och banavtalet. De första eleverna som får nytta av det nya avtalet är de som avslutar en byggutbildning 2021.

En nyhet i avtalet handlar om anställningstryggheten. Tidigare var lärlingarna i princip provanställda under hela lärlingstiden. En period på flera år med en otrygg anställning. Det var först när de fick ett yrkesbevis som det blev aktuellt med en tillsvidareanställning.

– Det som gäller nu är att lärlingstiden börjar med 6 månaders provanställning som sedan övergår i en tillsvidareanställning. Det här är en klar förbättring och förhoppningen är att det ska bli lättare att anställa lärlingar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Han tror att det finns goda förutsättningar för elever att få en tillsvidareanställning direkt, att företagen hoppar över provanställningen.

– Det är brist på folk i många yrken. Se bara på maskinsidan där man vill tillsvidareanställa så fort som möjligt då killar och tjejer som kommer ut är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden. De byter jobb rätt fort om de inte får en ordentlig anställning, säger Torbjörn Hagelin.

En annan stor förändring handlar om att timmar ersatts av månader. Förr krävdes det ett viss antal arbetstimmar som lärling för att få yrkesbeviset. Timmarna har nu ersatts av månader.

– Tanken är att eleverna efter gymnasieskolan ska göra ett antal månader som lärling under en kvalificeringstid för att bli fullbetalda. Antalet månader varierar mellan 24 och 36 beroende på vilket yrke det handlar om, säger Torbjörn Hagelin.

När det gäller lönen kommer det att finnas tre steg. Direkt efter skolan ska eleverna få 70 procent av en yrkesarbetares lön. Sedan finns det ytterligare två steg, 80 och 90 procent, innan de blir fullbetalda.

Dani Habash från Örebro är en av många byggelever som blir färdig med byggutbildningen i dagarna. Eftersom han avslutar sina tre år på byggprogrammet nu berörs han inte av de nya reglerna. Men han ser ändå positivt på förändringarna.

– Om det blir lättare att få ett fast jobb så är det bara bra. Provanställningen är också okej. Det är bra för alla att få veta om det fungerar.

Fakta

Yrkesutbildningsavtalet

Omfattar elever på gymnasieskolan, yrkesutbildning för vuxna och byggbranschens egen lärlingsutbildning i företag.

 

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya avtalet: ”Lättare att anställa lärlingar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig