info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v3

Ny krocktest-film: Så beter sig osurrad last vid kollision

Folksam har gjort krocktester med hantverkarbilar för att undersöka hur fastsurrad last påverkar säkerheten i jämförelse med lös last. En krocktest-film visar förloppet.

Foto: Folksam

Det finns inte så mycket forskning kring hur last bak i bilen påverkar säkerheten. Därför beslutade Folksam att göra krocktester med hantverkarbilar.

Resultatet? Hyllsystemens infästningar i bilen lossnade och trängde in i kupén. Både mellanvägg och förarstol pressades framåt. I testet fick dockorna höga mätvärden på bröstkorg och underben. Stolar och ryggstöd trycktes framåt av lasten.

– Hyllsystemens tillverkare bör tydligt ange hur mycket vikt hyllsystemet får lastas med för att klara en eventuell krock, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Testet visar också att lös last som inte är förankrad ökade skaderisken kraftigt när lasten slungades mot mellanväggen vilket gjorde att väggen gav efter.

– Det ligger ett ansvar på biltillverkaren också. Hantverkare lastar relativt tungt. Skiljeväggen mellan lastutrymme och kupé bör vara kraftig nog för att stå emot eventuellt lättare lös last.

I Folksams test ingick två hantverkarbilar som vardera lastades med 270 kilo. I det ena testet förankrades lasten, medan i det andra testet var lasten lös. Men i bägge testen fick dockorna höga mätvärden på bröstkorg och ben.

Henrik Jermer, Bravida. Foto: Privat

Henrik Jermer är ventilationare på Bravida och fackligt förtroendevald. Han menar att det är dags att göra rejäla riskbedömningar när det gäller lastning av servicebilar på Bravida, till dess att tillverkarna av bilar och hyllsystem uppdaterat sig.

– Vi behöver nog surra fast alltihop tills vidare. Det är det enda säkra, att se till att sakerna inte kan röra på sig.

Peter Blomgren, också ventilationare på Bravida, har redan bestämt sig för att göra en del förändringar i sin bil.
– Jag såg ett inslag om detta på TV i morse. Jag kommer att flytta ner mina två-meters gängstänger på golvet, så de inte åker rätt in i ryggen på mig om jag krockar.

Peter har byggt egna hyllor, dels för att få bättre ordning, men också för att han vill ha alla verktyg på plats i bilen samt material.

– Lådorna är fulla av skruvar och det blir ju rätt tungt. Jag har hittills surrat fast stegen och brandsläckaren i alla fall. Sen vill jag inte påstå att jag surrar resten.

Gå via länk här eller se nedan för att se krock-testet.

 

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Du läser: Ny krocktest-film: Så beter sig osurrad last vid kollision