info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny jättebot för arbetsmiljöbrott – 500 miljoner kronor

Stora bolag som döms för svåra arbetsmiljöbrott ska få högre straff. Maxbeloppet för företagsbot höjs från dagens 10 miljoner till 500 miljoner kronor vid årsskiftet.

Nu ökar möjligheten att ta ut högre företagsbot efter svåra olyckor. Vice chefsåklagare Jörgen Lindberg. Foto: Mostphotos/privat

Ett av målen med de nya reglerna är att större företag som begår allvarliga brott ska få straff som blir mer kännbara än hittills. Det gäller bland annat vid arbetsmiljöbrott.

–  De som missköter sig ska straffas. Vi ska inte ha en massa oseriösa företag som leker med människors liv och hälsa på svensk arbetsmarknad. Då måste det också bli väldigt tydligt när det gäller boten vid dessa väldigt allvarliga brott, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (s) till Byggnadsarbetaren.

Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott, välkomnar möjligheten till högre böter.

–  Företagsboten ska bli någorlunda kännbar också för de större företagen och det tycker jag är bra. För även om vi idag pratar om väldigt grova brott som arbetsmiljöbrott vid en dödsolycka så kan det i vissa fall röra sig om en företagsbot på ett par miljoner kronor. För stora företag är det väldigt små pengar, säger han.

Den hittills högsta företagsboten som utdömts i byggbranschen är den mot Skanska 2011, efter formrasolyckan vid Älandsfjärden. Två byggnadsarbetare dog och tre skadades.  Skanska dömdes att betala sex miljoner kronor. Men ofta är böterna betydligt lägre.
Läs mer om domen vid Älandsfjärden.

Vilka kommer höjningen att omfatta?
– Det kommer att gälla vissa större företag och bara då brottet är särskilt klandervärt. Det är ingen generell höjning, säger Jörgen Lindberg.

För de mindre företagen blir taket precis som nu 10 miljoner, det är den grundläggande straffskalan.  För att det ska bli en förhöjd företagsbot krävs att en domstol först och främst avgör att det är ett brott med ett sanktionsvärde över 500 000 kronor. Då är det fråga om allvarliga personskador eller dödsfall.

Sedan ska man kunna slå fast att det rör sig om ett större företag. De börsnoterade bolagen räknas som större, övriga måste uppfylla två av tre villkor de senaste två räkenskapsåren:
1. i medeltal haft fler än 50 anställda.
2. en balansomslutning större än 40 miljoner kronor per år.
3. ha haft en nettoomsättning på mer än 80 miljoner kronor per år.
När det är avklarat ska en förhöjningsfaktor på boten räknas ut. Den bygger i huvudsak på storleken på företagets eget kapital.

Företag som till exempel NCC, Peab och Skanska är alla stora och börsnoterade.

Vilka bötesbelopp riskerar de största byggbolagen ?

– Det är omöjligt att säga på rak arm. Det beror bland annat på hur bolagskonstruktionerna ser ut och i vilka bolag byggnadsarbetarna är anställda, säger Jörgen Lindberg.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny jättebot för arbetsmiljöbrott – 500 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig