info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny högre lön från NCC utbetald

De anställda byggnadsarbetarna på NCC i Västsverige som berörs av lönekonflikten har idag fått den förhöjda lönen.

NCC har ensidigt och i strid mot kollektivavtalet fattat beslut om att höja lönen för de byggnadsarbetare som är indragna i lönekonflikten i Västsverige. Orsaken ska enligt NCC vara att lönekonflikten gör att de anställda mår dåligt och att deras arbetsmiljö därmed påverkas. Då menar bolaget att de måste ta ansvar med hänsyn till Arbetsmiljölagen.
– Lönen har betalats ut idag, säger Jörgen Elv, förtroendevald på NCC i Göteborg.
Han bekräftar även att det på några av de berörda arbetsplatserna har varit en sämre stämning. Men han är tydlig med en sak.
– Det här med arbetsmiljön är bara ett svepskäl från NCC. Huvudsyftet är att göra de anställda lite nöjdare och mer motiverade att jobba.
Så arbetstempot är inte på topp för tillfället?
– Det vet jag inte, men för människan är lönen en viktig del av själva arbetet.
Enligt Jörgen Elv väntar nu byggnadsarbetarna på NCC på hur Byggnads ska agera.
– En som jag pratade med sa att det inte är helt lätt för Byggnads att nu rycka undan pengarna. Han tror att facket då skulle framstå i dålig dager. Samtidigt har företaget mycket större möjligheter då de har lättare att få fram sin information till sina anställda.
Lönestriden i Västsverige handlar om makten över lönebildningen. Facket vill ha kvar ackordet. NCC vill gå mot månadslön och en lön som bygger mer på resultatet.
– Jag tycker mig ändå känna att de flesta byggnadsarbetare på NCC förstår vad det här handlar om och att det gäller att se helheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny högre lön från NCC utbetald

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig