info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V39

Ny hjälm för bygget: ”Skyddar hjärnan”

MIPS-tekniken har utvecklats under lång tid och är vanlig i hjälmar i sportens värld. Nu tar den steget in även på bygget.

Hjälmen kommer göra nytta på bygget. Det menar Max Strandwitz, VD för MIPS. Foto: MIPS, Guardio

Ni som hänger en del i sportbutiker och ägnar er åt aktiviteter som kräver en hjälm är kanske bekanta med MIPS. En teknik som skyddar hjärnan vid sneda islag. Ett slag från sidan leder ofta till en rotationsrörelse som kan ge skador på hjärnan. Till exempel en hjärnskakning.

Det nya nu är att MIPS ska börja användas i bygghjälmar.

– Hjälmar som finns idag skyddar relativt bra vid olyckor när man trillar rakt mot en yta, men det är inte alltid som man faller just så. Istället händer det ofta att man slår i något från sidan och det är det problemet vi vill komma åt genom att lansera den här hjälmen, säger Max Strandwitz, VD för MIPS.

Vid vilka typer av byggolyckor kan MIPS-tekniken göra nytta?

– Det beror lite på hur du trillar. Det är inte alltid vi gör skillnad. Ramlar du rakt ner gör vi ingen skillnad, men om själva smällen kommer mot en sned yta kommer hjälmen göra nytta. Det kan gälla fall från lite högre höjder och olyckor där man trillar omkull.

Inför släppet av den nya hjälmen har bolaget tittat närmare på olyckor inom byggindustrin för att se om hjälmen kan göra någon nytta.  Något Max Strandwitz är övertygad om.

– Ja, absolut. Vi har ingen heltäckande bild över hela branschen men det finns äldre statistik som visar att vår teknik kan göra skillnad vid 25 procent av alla olyckor.

Hjälmen är tänkt att lanseras i juni och den ska tillverkas genom ett samarbete mellan MIPS och företaget Guardio.

Fotnot: MIPS står för Multi-Directional Impact Protection System

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop