info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny gymnasieutbildning för industrirörmontörer

I höst startar en ny gymnasieutbildning inom byggsektorn.

Det är VVS-installatörerna och Byggnads i Kalmar, som under flera år gemensamt drivit frågan om en särskild gren i energiprogrammet för industrirörmontörer. Nu har ett gymnasium i Oskarshamn nappat på idén.
– Det råder en skriande brist på industrirörmontörer i hela Sverige. Vid större projekt måste nästan all arbetskraft hämtas från övriga länder i Norden. Det är på tiden att vi får en ordentlig gymnasieutbildning på industrirörområdet, säger Gunder Nilsson, ordförande i Byggnads Kalmar.
Han har under tre till fyra års tid, tillsammans med representanter för VVS-installatörerna, arbetat för att få i gång utbildningen.
Eleverna på energiprogrammet i Oskarshamn kommer att välja industrimontör-grenen från andra årskursen. Energiprogrammet är treårigt och elever från hela landet har möjlighet att söka till den lokala grenen.
– Det passar bra med en utbildning för industrimontörer i vår region eftersom det finns så många industrier här, till exempel Oskarshamns kärnkraftverk, Mönsterås bruk, Mörrums bruk och Barsebäck, säger Gunder Nilsson.
Tanken är att gymnasieutbildningen ska säkra en hög kunskapsnivå i branschen och höja yrkets status. Bristen på utbildat folk gör att oseriösa företag anlitas vid större byggprojekt, när suget efter arbetskraft är stort.
Efter årsskiftet kommer Byggnads och VVS-installatörerna centralt, via yrkesnämnden, att hjälpa de lokala parterna med marknadsföring av den nya utbildningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny gymnasieutbildning för industrirörmontörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig