info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu ska Utøya bli hel igen

Under massakern på Utøya sköts 69 människor till döds. Som ett led i att åter göra ön till en plats för hopp och demokrati, hjälper skånska byggelever till att renovera dess byggnader.

Dimslöjorna vid sydspetsen av ön lättar och det är kyligt i luften. Bakom oss ligger flera sommarstugor vid kanten av det skogsklädda berget, norrut syns snöklädda fjälltoppar. Inne i hytten står kaptenen Jon Olsen med ryggen mot oss och kör båten, M/S Torbjörn i Tyrifjorden från fastlandet.
Färjan lägger till vid ön och den vita huvudbyggnad som har blivit ett karaktäristiskt märke för ön, tornar upp sig. Namnet Utøya står skrivet med röda bokstäver på fasaden.

De första offren

Det var vid den vita administrationsbyggnaden som Anders Behring Breivik sköt de första offren, en vaktman och kaptenen Jon Olsens sambo Monica Bösei som kallades ”Mor Utøya”.
Stillheten bryts av hammarslag när vi vandrar på stigen bort till en röd byggnad som heter Skolestua. Under promenaden berättar Fredrik Samuelsson, rektor på Peabskolan i Ängelholm, att han läste på Peabs intranät att Utøya skulle renoveras och återuppbyggas. Han fick då idén till att eleverna i årskurs 3 kunde göra sin APL-praktik på Utøya och tog kontakt med Peab i Norge.
–  Jag tyckte att Skolestua var ett lämpligt objekt för oss. Jag pratade med byggläraren Jojje och vi kände för det båda två. Det här är en händelse i vår närhet. Det blir symboliskt att unga människor hjälper andra ungdomar.

Fler kulhål i dörren

Skolestuan var en av byggnaderna som Anders Behring Breivik sköt mot. 47 ungdomar gömde sig inne i stugan, men Breivik sköt flera kulhål i dörren och några fönster. Alla ungdomarna klarade sig.
– Det går inte att förklara i ord vad han har gjort. Det är obegripligt att han avrättade folk under en och en halv timma, säger Kristoffer ”Stoffe” Blomnér.
Stoffe var en eleverna som anmälde sig till att göra praktiken på Utøya. Nu är han här för tredje gången.
– Det är en stor ära att få hjälpa till.

20 ungdomar gör byggpraktik

20 elever på Peab-skolan åker till Utøya för att göra sin praktik. Eleverna åker dit i fyra omgångar, några elever i varje grupp. Under de två första veckorna i mitten av oktober var de här för första gången och nu i mitten av november finns sex byggelever på plats.
Framför det röda huset visar byggläraren Jojje Levin stolt upp vad eleverna har hunnit med. Alla hörnbrädor är nya och de har också bytt ut vissa murkna paneldelar. Likaså har eleverna gjort en
dränering, och målat hela huset.

Nytt kök

Inuti har de bytt ut alla dörrar, satt nya foder och lister, samt rivit ut det gamla köket. Nu håller de på att sätta in ett nytt kök. Läraren Micke Larsson och eleven Kim Göransson ligger på knä på golvet, medan de försöker lägga laminatskivorna rätt.
Utøya är en liten ö. Det tar några minuter att ta sig upp till den stora mörkgröna byggnaden, som kallas kafébyggnaden. På marken utanför ligger löven i drivor.
Papperskorgen gapar tom framför kiosken. Med lite fantasi går det att föreställa sig ett sommarläger fullt av engagerade och skrattande ungdomar, livliga politiska diskussioner, fotbollsmatcher och bad.

Pasta och köttbullar

Inne i matsalen strålar värmen från elementen. Det är röda gardiner i fönstren och en TV som står på. Vid det långa bordet i mitten av matsalen äter byggelever och lärare lunch. I dag blir det pasta och köttbullar som snabbt slinker ner efter några timmars jobb. Eleverna skämtar och skrattar, snackar om kvällens kvalmatch i fotboll, då Sverige möter Portugal.
Inne i samma matsal befann sig flera av ungdomarna den där regniga eftermiddagen den 22 juli för över två år sedan. Vid fyratiden hade alla precis fått information om att det hade varit en bomb som hade smällt i centrala Oslo.

”Trodde det var ett skämt”

Ungdomarna i matsalen hör plötsligt några ljud som uppfattas som smällare som kommer inifrån byggnaden. Först tror man att det är ett skämt, ett dåligt sådant. Många är skärrade efter det som hade hänt i Oslo.
Då kommer någon in och ropar att alla ska lägga sig på golvet. Sedan kommer en tjej från samma håll som smällarna. Hon ropar med bestämd röst att alla måste ut. Det blir panikstämning och folk springer mot dörren, några mot fönstret. Väl ute ser de döda kroppar.
Ungdomarna flyr hals över huvud runt omkring på ön och försöker att gömma sig i skogen, i klippskrevor för att undkomma Breiviks kulor. Några försöker simma ut i vattnet för att nå fastlandet 500 meter längre bort.

Helikopter cirkulerar

Vid sydspetsen av ön tror de som har tagit sig dit att det är över. Det hörs polissirener på fastlandet och en helikopter cirkulerar runt ön. Men det är inte polisen, utan NRK:s helikopter (Norges statliga television). Breivik dyker upp och hinner döda ytterligare flera personer innan polisbåten lägger till vid ön.
– Det är en sjuk jävel. Jag hoppas att han aldrig kommer ut ur fängelset, säger Stoffe.
Vattnet kluckar mot klipporna och solstrålarna letar sig in mellan tallarna.

Flera blev skjutna på kärleksstigen

På öns västra sida störtar berget brant rakt ner i havet. Vi går på det som kallas Kärleksstigen, en stig som går runt öns västra sida. Stigen har fått namnet på grund av att många förälskar sig på sommarlägren. Eftersom stigen ligger vid sidan av de övriga aktiviteterna, blir det en perfekt mötesplats för förälskade par. Flera ungdomar blev skjutna just på Kärleksstigen.
Byggeleverna Tommy Troedsson och Stoffe Blomnér berättar att de har gått flera rundor runt ön. Tommy tror att han har gått minst tio varv. Tonen blir allvarsam när han berättar att han på ett ställe såg en bild av en tjej som hade blivit dödad.
– Det var en söt tjej. Hon var född samma år som jag, 1994. Herregud, så jävla ung.

Högerextremist

Anders Behring Breivik var högerextremist. Hans manifest präglas bland annat av islamofobi, och modern vit maktideologi. Han riktade sitt hat mot det norska Arbeiderpartiet, som enligt Breivik var ett hot den norska kulturen, eftersom partiet förespråkar mångkulturism och jämställdhet.
– De var unga och hade livet framför sig. De hade kanske blivit något stort inom politiken, säger Tommy Troedsson.
För byggeleverna handlar vistelsen på Utøya inte bara om byggpraktik. Rektorn Fredrik Samuelssons ambition är att projektet också ska ha sin utgångspunkt i ett värdegrundsarbete – ett projekt som handlar om både demokratifrågor och främlingsfientlighet.

”Samma sak kunde ha hänt i Sverige”

– Utøya ligger nära oss. Samma sak kunde ha hänt i Sverige, säger Fredrik Samuelsson.
Eleverna tycker att projektet är bra och viktigt.
– Jag är själv uppväxt i ett område med många invandrare och jag umgås mycket med invandrare. När Sverigedemokraterna lägger fram saker vinklar de alltid på att invandrare gör brott, fast det är många svenskar som också gör det, säger Stoffe.
Tim Amort berättar att i Båstad, där han bor, finns rasism riktat mot flera invandrare som kommer från Afghanistan.
– De tycker att de smutsar ner fina Båstad.

Delade meningar

Peab-elevernas renovering av Skolestuan är bara början på ett större renoverings- och återuppbyggnadsarbete på Utøya. Länge rådde delade meningar bland de anhöriga om huruvida ön ska byggas upp igen. Men nu har det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet, AUF, bestämt att kafébyggnaden, där 13 personer sköts ihjäl, ska rivas. Att behålla den skulle bli för känslosamt.
En bit därifrån ska det byggas en ny stor huvudbyggnad som ska innehålla matsal, mötesrum och kök. Det kommer också att sättas upp en minnessten för att hedra dem som dödats. Tanken är att det ska bli sommarläger igen på ön 2015.
– Att det blir aktivitet här igen, visar att man inte ger upp, säger Jörgen Watne Frydnes, projektledare på AUF.

”Det blir ett minne för livet”

Färjan M/S Torbjörn tuffar ut från piren. Några av elevernas orangea varselkläder syns nere vid
förrådet, där de håller på att sätta in en ny dörr.
De ska sova här ytterligare några nätter innan de ger sig i väg hemåt. Nästa vecka anländer den sista gruppen av byggelever till ön, men Peab-skolan funderar på att utöka samarbetet så att även byggelever från Malmö kan praktisera på Utøya.
– Man gör något för de sörjande. Det är ett minne för livet, säger Kim Göransson.

Terrordåden i Oslo och på Utøya – detta har hänt:

2011:
Fredag 22 juli

15.26 En kraftig sprängladdning detonerar i regeringskvarteren i Oslo. Vittnesmål beskriver området som en krigszon.
17.26 Polisen får första larmet om pågående skottlossning på Utøya. På ön pågår ett sommarläger som arrangeras av socialdemokraternas ungdomsförbund, AUF.
18.21 Tidningen Verdens Gang får uppgifter från ögonvittnen som säger att skytten på Utøya ska ha identifierat sig som polis och ha sagt sig vilja informera ungdomarna om bombdådet i Oslo.
18.25 Den första polisstyrkan går i land på Utøya. Några minuter senare grips skytten Anders Behring Breivik, utan motstånd.

Lördag 23 juli
Omfattningen av massmorden blir allt tydligare och fasansfulla historier strömmar in från dem som har överlevt.
Anders Behring Breivik misstänks ha varit inblandad i båda dåden. Han beskrivs som högerextrem och har flera vapen registrerade i sitt namn.
Breivik har även författat ett manifest, som han skickat till ett antal personer en timme före explosionen i Oslo.

Söndag 24 juli
Det norska främlingsfientliga Fremskrittspartiet bekräftar att Anders Behring Breivik under flera års tid varit aktiv medlem i partiet.

Måndag 25 juli
Totalt bekräftas 68 döda på Utøya och åtta döda efter bombdådet i Oslo.
Över hela Norge går människor i ros- och fackeltåg till minne av dem som fick sätta livet till i terrorattackerna.

Tisdag 26 juli
Enligt uppgifter ska Anders Behring Breivik ha haft förre statsministern Gro Harlem Bruntland som huvudmål för attacken.

2012:
Måndag 16 april

Rättegången, som pågår under tio veckor, inleds mot Anders Behring Breivik. Han erkänner att han utfört terrordåden, men anser att han ska släppas fri.

Onsdag 9 maj
För första gången under rättegången vittnar överlevande från massakern på Utøya.

Torsdag 10 maj
På torsdagen vittnade flera ungdomar om fasorna på Utøya. En 20-åring förklarade hur han i vattnet försökte dyka undan Breiviks skott.

Torsdag 14 juni
Rättspsykiatrikerna Synne Sörheim och Torgeir Husby står bakom den första rapporten om Breiviks psykiska hälsa. Enligt denna lider han av paranoid schizofreni.

Måndag 18 juni
Rättspsykiatrikerna Terje Torissen och Agnar Aspaas har kommit fram till att Breivik inte var psykotisk, utan tillräknelig när han begick terrordåden.

Fredag 24 augusti
Domen faller mot Breivik. Han räknas som tillräknelig, det vill säga han var inte psykiskt sjuk när han genomförde terror-dåden. Han döms till 21 år i fängelse med förvaring. Straffet kan förlängas med fem år i taget, så länge han anses farlig för samhället.
Källor: DN.se, SVT.se, Expo

Så ska Utøya rustas upp

  • AUF, Arbeidernes Ungdomsfylking, (motsvarande socialdemokratiska ungdomsförbundet), som äger ön, har beslutat att byggnader ska renoveras och återuppbyggas. Peab Norge har fått samordningsansvar för projektet.
  • Fredrik Samuelsson, rektor på Peab-skolan i Ängelholm, anmälde intresse för att eleverna skulle renovera Skolestua. I byggnaden gömde sig flera ungdomar när Anders Behring Breivik sköt mot huset.
  • Under fyra veckor i oktober och november i år renoverade Peab-elever Skolestua. Bland annat satte eleverna in nytt kök och målade hela huset. Arbetet ingick i elevernas praktik, APL.
  • Under 2014 startar återuppbyggnaden av Utøya. I augusti, september startar bygget av en ny huvudbyggnad som bland annat ska innehålla matsal, mötesrum och kök. Det ska också sättas upp en minnessten på ön.
  • Syftet med arkitekturen är att det ska ge en trygghetskänsla. Återuppbyggnaden av ön ska vara klar sommaren 2015, då verksamheten kan starta igen.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu ska Utøya bli hel igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig