info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nio sägs upp på Aarsleff

Anläggningsföretaget Aarsleff har sagt upp nio anläggningsbyggare på grund av arbetsbrist. – Vi känner oss illa behandlade och utkonkurrerade, säger facklige förtroendemannen Johnny Olofsson.

Johnny Olofsson och hans arbetskamrater arbetar med att bygga en järnvägsbro, tunnel och station åt Banverket i Falkenberg. Jobbet är i slutskedet. Huvudentreprenör och deras arbetsgivare är Aarsleff Bygg & Anläggnings AB. Parallellt med de Aarsleffanställda arbetar också polska arbetare anställda i företaget Dzierz bud.
Nu har Aarsleff beslutat sig för att säga upp den personal som man har anställd på sin enhet för betongbyggande och hävdar arbetsbrist. På måndagen avslutades uppsägningsförhandlingarna, där byggnadsarbetarnas fackliga förtroendemän och Byggnads avdelning i Malmö var representerade.
– Moraliskt är det fel att säga upp oss, säger Johnny Olofsson.
– Vi tror att man gör det för att sedan i fortsättningen uteslutande kunna ta in underentreprenörer med utländsk arbetskraft. De verkar inte vilja ha arbetsgivaransvar.
En annan av de uppsagda, Leif Hansson, konstaterar att det är byggandets spelregler, projektet börjar ta slut då är det dags att söka nytt jobb.
– Men det intressanta är vad som händer nu. Vilka villkor är det som gäller för dem som konkurrerar ut oss? Betalar företagen skatter och försäkringar? Det borde någon undersöka, säger han.

De anställda betongarbetarna och snickarna på Aarsleff har en längre tid känt att företaget skyller alla problem på bygget på dem. Själva anser de att bygget styckats sönder för mycket i underentreprenader och att det är ett dåligt skött projekt.
I samband med armering av en bro köpte Aarsleff prefabricerade delar till bron av Fundia, som i sin tur anlitade ett polskt bolag, Dzierz bud, för armeringen. Byggnads skrev avtal med bolaget 2005. Sedan har bolaget blivit direkt underentreprenör till Aarsleff.
– Först skulle de polska arbetarna bara göra armeringen. Sedan har de successivt fått ta över allt mer arbetsuppgifter, medan de svenska byggnadsarbetarna har fått lära upp dem, säger Jesper Carlsson, kassör på Byggnads i Halmstad.
Det har varit flera problem med det polska bolaget. Problemen har bland annat gällt arbetstider, redovisning av arbetstider och brister i arbetsmiljön. Byggnads lade dessutom ett veto mot att bolaget skulle få användas av Aarsleff, efter att bolaget inte betalat in pengar till försäkringar för de anställda. Detta veto bröt man emot och det kommer att bli centrala förhandlingar om det.

Klaus Wittkämper är representant för Aarsleff Bygg & Anläggnings AB. Han säger att företagets anställda på betongsidan sägs upp på grund av arbetsbrist, eftersom man inte har några nya aktuella order när det nuvarande arbetet i Falkenberg är slutfört.
– Får vi en ny order tar vi ställning till hur arbetet ska utföras; om det ska ske i egen regi, om man tar in underentreprenörer eller om vi utför arbetet i ett konsortium.
Han säger att om man utför arbetet i egen regi får de som nu sägs upp förtur till arbetena.

Byggnadsarbetarna på Aarsleff har uppsägningstider på två till tre månader. Det polska bolaget ska enligt Klaus Wittkämper lämna arbetet före dess.
Aarsleff Bygg- och Anläggnings AB är ett dotterbolag till danska Per Aarsleff A/S.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nio sägs upp på Aarsleff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig