info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC ger störst julgåva

De anställda på NCC fick rösta fram vad som skulle hända med julklappspengen. De valde att ge bort slantarna till ett projekt i Niger. Peab tomtar inte alls – de ger ingenting.

Snart dags för jul och julklappen till de anställda. Samtidigt har det blivit allt vanligare att bolagen skänker pengar till något välgörande ändamål i samband med julen. Byggnadsarbetaren har kollat hur höga skills de största byggbolagen och facket har i att tomta.
NCC har utan tvekan den största säcken. Där avstår de anställda från egna julklappar och är istället med och bidrar till att 15 000 människor får tillgång till rent vatten. De gör det genom att tillsammans skänka en miljon kronor till Unicef och ett projekt i Niger där det ska byggas vattenpumpar.
– Engagemanget bland de anställda att rösta fram en julklapp som gör skillnad har varit stort, säger Ann Lindell Saeby, kommunikationsdirektör på NCC

Lite mindre säckar

På Skanska får varje enhet ge vad de vill till de anställda men beloppet får inte överstiga 450 kronor. Förutom detta så har Skanska och BoKlok beslutat att donera 230 000 kronor i till SOS Barnbyar. Pengarna kommer att gå till katastrofarbetet i Filippinerna.
Byggnads har beslutat att skänka 50 000 kronor i en julgåva till organisationen Läkare utan gränser. De anställd får i julklapp – i vanlig ordning – ett presentkort på 450 kronor.
Att flera lägger sig på just 450 kronor beror på att upp till den nivån är julklappen skattefri för de anställda.
När det gäller JM är storleken på säcken lite osäker. Sedan ett par år tillbaka ger de ingenting till de anställda utan skänker istället ett belopp till SOS Barnbyar.
– Vi går inte ut med hur mycket vi ger i gåva, säger Anders Stålhammar, kommunikationschef på JM.

Ingen säck alls

På Peab kommer det inte att bli vare sig julklappar eller gåvor.
– Vi gör varken eller i år då vi genomför vårt omfattande åtgärdsprogram för ökad lönsamhet, säger Niclas Brantingson, presschef på Peab.
Enligt bolagets senaste årsredovisning – den för 2012 – så gjorde bolaget en vinst före skatt på 813 miljoner kronor. De delade ut1,60 kronor per aktie till ägarna, vilket motsvarar 65 procent av 2012 år resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC ger störst julgåva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig