info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Något har hänt – arbetarnas egna ord om bluffen

Pelle Sunvisson har genom åren kommit i kontakt med många migrantarbetare på olika byggen i egenskap av rysktalande tolk. Nu ger han som redaktör ut en bok om 100 utsatta arbetare som lurats – men som i de flesta fall fått rätt till slut. Byggnadsarbetarens reporter Nina Christensen har läst boken.

Pelle Sunvisson är redaktör för den nyutkomna boken ”Något har hänt – 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden”. Foto: Anna Bredberg/Press

”Något har hänt – 100 berättelser från den nya arbetsmarknaden” (Federativ förlag) är en annorlunda skildring av utsatta migrantarbetare på olika arbetsplatser I Sverige, varav flera i byggbranschen.

Den ger migrantarbetarna ett ansikte och sammanfattar verkliga fall, men vittnar inte bara om migranternas utsatthet. Den handlar också om hur arbetarna gör för att få rätt, och om deras mod. De tar stora risker, men det visar sig att det lönar sig att ta kontakt med facket. I det här fallet fackföreningen SAC och underavdelningen Solidariska Byggare som via förhandling ser till att löner betalas ut och skatt betalas in.

På så vis är vittnesmålen både hoppingivande och gripande på samma gång.

Viktor lyckas under försommaren 2022 ta sig ut från Ukraina. I Sverige får han kontakt med en polsktalande arbetsledare på ett svenskt byggbolag… De får med viss möda ut tillräckligt med lön för sängplatser, mat och busskort, sammanlagt cirka 5000 kr per månad… Efter flera fruktlösa försök att få tag på arbetsköparen, vänder sig fackföreningen till huvudentreprenören med krav på löner enligt kollektivavtal… Sammanlagt får de ut över 400 000 kronor från huvudentreprenören, ett belopp som via så kallad regressfordran sen krävs in från underentreprenören.

De börjar drömma om allt de och deras familjer ska göra för pengarna

Behandlingen av arbetarna är ofattbart grym och utstuderad:

På sju veckor och 380 arbetstimmar hinner de färdigställa två stora och en liten lägenhet. De börjar drömma om allt de och deras familjer ska göra för pengarna när de väl återvänder till Kirgizistan. Men så tar det plötsligt slut. De blir utsparkade från lägenheten utan förklaring och utan slutlön. Allt de har fått är några tusen kronor till mat och utgifter under vistelsen

Arbetarna som beskrivs här ovan jobbade för ett stort och välkänt fastighetsbolag. Detta fackliga ärende är ett av många, där arbetarna utnyttjades till gagn för väletablerade företag.

Men även detta vittnesmål fick ett lyckligt slut genom att pressa alla delar av entreprenadledet.

Berättelserna visar på de varierade upplägg som gör att arbetarna blir utnyttjade och hur de med olika metoder till slut får rätt. Trots att berättelserna och vittnesmålen är kortfattade, är de gripande var och en för sig och man kan läsa dem då och då under korta stunder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Något har hänt – arbetarnas egna ord om bluffen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig