info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murarhammaren som hugger skarpt – vinnare i murartestet

Alla murare har sin favorithammare. Därför var det tufft i toppstriden när vårt testlag skulle utse en vinnare bland murarhammarna. Vinnarhammaren ligger bra i handen, har ett skarpt hugg och spikutdragare.

På KTH Campus (Kungliga Tekniska Högskolan) i Stockholm står flera halvfärdiga huskroppar som ska bli studentbostäder. Husen byggs i rött tegel och murarna som arbetar på Interoc har fullt upp. De senaste åren har tegelhus blivit allt populärare och ett av verktygen som används flitigt är murarhammaren. Murarna använder hammaren till att hugga teglet, knacka puts, spika och dra ut spikar.

”Den passar bra för spikning”

Fem murare på Interoc Fasad har under en vecka testat sex olika hammare, från sex olika märken. Murarna har inga som helst problem att utse den sämsta hammaren, Stanley. De tycker att handtaget är felvänt och det är svårt att hugga tegel med hammaren. Dessutom är huggdelen för mycket vinklad inåt och greppet är obekvämt.
– Den passar för spikning inte att hugga tegel, konstaterar Micke Karlsson.
Både Ulf Gustavsson och Ismo Salo använde tidigare en annan modell av Stanley och då var hammaren en favorit, men denna modell dissar de helt och hållet.
– Den är för lätt och har för dålig vinkel. Den är för mycket böjd bakåt, tycker Ismo Salo.

Murarna Ismo Salo, Ulf Gustavsson, Johan Andersson, Simon Stark och Michael Karlsson på Interoc FasadTestgruppen: Ismo Salo, Ulf Gustavsson, Johan Andersson, Simon Stark och Michael Karlsson Foto: Katarina Connheim

Hittade en murarskalle i väggen

Även murarhammaren Ironside får låga betyg bland testdeltagarna. Murarna tycker att hammaren är felvinklad och greppet är obekvämt.
– Huggdelen är alldeles för rak. Den hamnar helt i fel vinkel när stenen ska huggas, förklarar Simon Stark.
Den enda hammaren som har träskaft, Tramontina Master, får däremot bättre betyg av panelen. Simon Stark tycker att det är en skön viktfördelning och bra vinkel på huggsidan. Det som drar ner betyget är träskaftet som upplevs som halt.
Murarhammaren är ett klassiskt murarverktyg som inte förändrats nämnvärt de senaste 100 åren. När Simon Stark renoverade de gamla Östermalmshallarna, som byggdes i slutet av 1800-talet, hittade murarna en hammarskalle i väggen som såg ungefär ut som en murarhammare gör i dag.

Svårt att utse en vinnare

– Möjligen var den större och tyngre. Men då var det säkert också tyngre tegel, säger Simon Stark.
En murarhammare är också väldigt personlig och alla murare har sina egna favorithammare. Därför kan det vara svårt att utse en vinnare. Och det är jämnt i toppen bland de tre hammarna som slåss om murarnas gunst; Hultafors, KGC-Bullox och Estwing. De flesta gillar Estwing och Ulf Gustavsson tycker att det är en jättebra hammare.
– Den passar bra till det danska teglet som används nuförtiden, förklarar han.
Men nackdelen är att huggytan är för smal och slipningen borde vara skarpare på huggdelen. Priset är också betydligt högre än för de andra hammarna. Även KGC-Bullox får genomgående höga betyg. Hammaren är kraftfull och har skönt hugg, men murarna retar sig på att handtaget är för smalt.

Ulf Gustavsson tycker testvinnaren är överlägset bäst. Foto: Magnus Liam KarlssonMuraren Ulf Gustavsson tycker testvinnaren är överlägset bäst. Foto: Magnus Liam Karlsson

”Den sitter bra i handen”

Vinnaren då? Även om murarna ger de tre murarhammarna samma betyg, en fyra, så är det ändå Hultafors TB 600 som slutligen står som vinnare.
– Det är lätt att få ett skarpt hugg, säger Simon Stark.
Micke Karlsson tycker att den är perfekt för precisionshuggning, om man ska formhugga en sten för en viss passform.
– Hammaren har ett bra grepp och den sitter bra i handen, säger Micke Karlsson.
Testdeltagarna tycker också att det är ett stort plus att hammaren har en spikutdragare, vilket de andra saknar.
– Hultafors är överlägset bäst. Den kommer att ligga i min rulle (verktygshink) till pension, säger Ulf Gustavsson.

Läs hela testet här: Vinnarhammaren har ett bra grepp (PDF-dokument, 4,2 MB)

Så gjorde vi:
Vi lät fem murare testa sex olika murarhammare under ungefär en vecka. Under ­testet följde murarna fyra kriterier, skrev ­kommentarer och satte betyg i skala ett till fem. Testet är inte ett fullsortimentstest. Vi har valt några av de märken som finns på marknaden. Slutbetyget är en helhetsbedömning som sätts av redaktionen, där kommentarer och cirkapris vägs in. Alla priser är inklusive moms.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murarhammaren som hugger skarpt – vinnare i murartestet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig