info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murares öde avgörs i rätten

Ett byggföretag i Skåne har sagt upp sex murare på grund av arbetsbrist. Byggnads menar att uppsägningarna saknar grund. Företaget har nämligen lagt ut murarjobb på underentreprenörer.

Det skånska byggföretaget säger sig vara tvungna att göra sig av med sex stycken murare. Anledningen menar man är arbetsbrist. Det finns helt enkelt inte jobb nog på företaget för att ha kvar alla murare. Enligt företagets turordningslistor är det de murare med kortast anställningstid på företaget som får gå.

Har anlitat underentreprenörer

Men Byggnads menar att företaget inte kan säga upp murarna eftersom det inte finns någon skälig grund till uppsägningarna. Enligt Byggnads har företaget lagt ut stora mängder jobb på underentreprenörer, arbeten som hade kunnat utföras av de egna murarna.

Saknar rätt kompetens

Enligt företaget stämmer inte detta. De menar att kompetensen som krävts för dessa jobb inte finns i företaget och att man därför varit tvungen att ta in underentreprenörer.
Nu har Byggföretaget, via arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier, vänt sig till Arbetsdomstolen för att få uppsägningarna godkända. Byggnads håller på att formulera ett svar till Arbetsdomstolen, som ska lämnas in i dag.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murares öde avgörs i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig