info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murare tvingas till skadliga lyft

Tunga balkar är ett hot mot byggnadsarbetarnas hälsa på byggprojektet Potatisåkern i Malmö. Balkar på upp till 600 kilo ska lyftas upp och sättas fast med handkraft. Orimligt, tycker arbetsmiljöinspektionen, som kräver hjälpmedel.

– Detta är tyvärr alltför vanligt. Byggherren och projektören har missat byggnadsarbetarnas arbetsmiljö i sin planering. De har räknat med att använda tunga balkar men inte tänkt på hur byggnadsarbetarna ska hantera dem, säger arbetsmiljöinspektör Anders Brännström.

På Potatisåkern i Malmö byggs ett exklusivt bostadsområde. Betongbalkar, på 30-40 och upp till 600 kilo lyfts och sätts på plats med handkraft. Dels är det balkar vid fönster och dels balkar som utsmyckningselement, som band i fasad och pelare. Det rör sig om tusentals meter balk på de två aktuella husen, som är en del av det nya bostadsområdet. Husen är vardera 100 meter långa och svängda.
– Det är ett arkitekt- och konstruktionsfel att våra murare måste jobba med de här tunga balkarna. De borde inte behövt vara så otympliga, säger Håkan Nilsson, arbetsledare på entreprenören Rolfs Murtjänst.
– Jag skulle inte ta ett sådant här objekt igen. Jag är rädd om murarna, de ska inte behöva gå och slita ut sig på ett bygge.

Bygget är så komplicerat att det är svårt för byggnadsarbetarna att använda hjälpmedel. Att använda kran fungerar inte. Det finns spel för att spela upp balkarna, men det används oftast inte för det anses för omständligt och tar för lång tid. Flera byggnadsarbetare måste hjälpas åt att lyfta balkarna på plats.
– Ur ergonomisk synvinkel är arbetsmiljön en parodi. Det sorgliga är att detta hade gått att lösa på ett bra sätt om problemet hade tagits upp redan i projekteringen, säger Bengt Forsberg, regionalt skyddsombud på Byggnads i Malmö.
Balkarna transporteras upp med en bygghiss. Sedan kommer det svåra momentet när balken ska ut på ställningen och sättas på plats. Ställningen brukar vara anpassad så att det är någon meters höjd att lyfta.
– Fönsterbalkarna är på mellan 100 och 250 kilo och mellan en och 2,5 meter långa, säger Bengt Forsberg.

Arbetsmiljöinspektör Anders Brännström kommer att ställa krav till Rolfs Murtjänst om att man ska använda hjälpmedel vid lyft av balkarna. Men han kommer också att rikta krav mot beställaren, det kommunala bostadsbolaget MKB och projektören.
– De borde ha tänkt ut det här i förväg och förebyggt de tunga manuella lyften, säger Anders Brännström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murare tvingas till skadliga lyft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig