info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murare löper risk att få ledgångsreumatism

Murare och betongarbetare löper tre gånger högre risk att utveckla ledgångsreumatism. Farliga ämnen kan vara orsaken, visar en studie som gjorts vid Karolinska institutet.

Mellan en halv och en procent av svenskarna drabbas under sina liv av sjukdomen ledgångsreumatism, som ännu inte går att bota helt. Besvären kan vara smärta, svullnad i händer och fötter. Trötthet och i värsta fall inflammationer i organ som lungor, hjärtat eller ögonen.

”Kvartsdamm kan öka risken”

Enligt en studie, som gjorts vid Karolinska institutet, har murare och betongarbetare exempelvis tre gånger högre risk att utveckla sjukdomen. Maskinförare och yrken inom el löper dubbelt så stor risk när forskarna jämförde dem med en referensgrupp, uppger Arbetet.se. Enligt Anna Ilar, doktorand vid Karolinska institutet, är en bidragande orsak de ämnen som man inandas när man arbetar inom yrkena.
– Vi vet sedan tidigare att kvartsdamm kan öka risken för ledgångsreumatism. Nu kommer vi att undersöka vidare om asbest också gör det, säger Anna Ilar till Arbetet.se

Vill undersöka andra ämnen

Forskarna vill också undersöka andra ämnen som lösningsmedel och trafikavgaser, ämnen som många inom arbetaryrken exponeras för.
Forskarna har i studien inte tittat på hur risken för sjukdomen förändras med tiden inom yrket. Det finns misstanke att risken för ledgångsreumatism, efter ett helt yrkesliv som murare, kan vara ännu högre än vad studien visar.
Läs mer: Kvartsdamm på bygget skördar liv

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murare löper risk att få ledgångsreumatism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig