info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Möte efter larm om asbest

Elektrikerförbundet stoppade arbete på ombyggnaden av Gallerian i Stockholm i fredags. Orsaken var asbest. Flera byggnadsarbetare finns på arbetsplatsen.

Byggnads ska vid lunchtid i dag träffa ansvariga för bygget och fråga hur de kommer att lösa problemet med asbesten på arbetsplatsen. Enligt Elektrikerförbundet har det varit felaktig hantering av asbest i samband med rivning. Det ska bland annat finnas asbest i ventilationskanaler som rivits ner. Det ska enligt uppgift även finnas asbest i fasadplattorna. Elektrikerförbundet stoppade därför arbetet för cirka 15 elektriker i fredags.
Byggnads har inte fått några signaler från deras medlemmar om asbestlarmet.
– Jag har inte hört något. Men det spelar ingen roll vem som lägger stoppet. Det gäller ändå alla. Ingen får enligt lag arbeta i det område som är avspärrat, förutom de som ska sanera asbesten, säger Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
NCC har en stor del av hela projektet och ska bland annat bygga två nya hotell i befintliga fastigheter vid Gallerian på uppdrag av byggherren AMF Fastigheter. NCC har stoppat allt arbete där det finns misstankar om asbest och påbörjat provtagningar på hela arbetsplatsen.
Asbest orsakar cancer och har genom åren dödat många svenska byggnadsarbetare. 449 personer i byggbranschen insjuknade i den dödliga cancern mesoteliom mellan 1971 och 2009.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Möte efter larm om asbest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig