info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkt svartjobb åt minister

Flera personer avvek från en ombyggnad av departementslokaler i centrala Stockholm när ekopolisen.

Byggnads och Byggmästarföreningen gjorde en oanmäld kontroll måndagen den 21 februari.
Orsaken till att de avvek är ännu inte känd. Men försöken att avvika styrker misstankar om att socialminister Lars Engqvists departement får flytta in i lokaler som renoverats med hjälp av företag som undanhåller skatt.
– Jag har hört att man såg någon person avvika, det är riktigt, säger Hans Åkerlund på Stockholms Byggmästarförening.
Enligt andra uppgifter var det fem personer som sprang från arbetsplatsen och jagades av polisen. Ekopolisen bekräftar att flera avvek och att man senare fann minst två av dem som avvikit.
Arbetsplatsen heter kvarteret Tigern och ligger på Drottninggatan i Stockholm, mitt emot statsministerns kansli, Rosenbad. Byggherre är Statens Fastighetsverk som valt att driva projektet som en mycket delad entreprenad, med projektledningsföretaget Forsen som ansvarig för samordningen av ett 80-tal entreprenader.
När renoveringen är klar ska bland annat socialdepartementet flytta in.
Vid kontrollen samlades uppgifter om entreprenörer och anställda i de olika inblandade företagen in. Uppgifterna bearbetas nu på Byggnads avdelning och på Stockholms Byggmästarförening som om cirka tre veckor tar ställning till om materialet ska lämnas vidare till skattemyndigheten.
Enligt Bygg-ettan saknade två av entreprenörerna kollektivavtal. Hans Åkerlund, på Byggmästarföreningen, säger att det blir intressant att följa upp personuppgifterna på den eller de som först avvek från platsen. Men han vill inte uttala sig om misstankar om svartjobb.
– Beställaren hävdar att de har bra kontroll. De har gjort ett imponerande arbete med listor och jag vill avvakta utredningen innan jag säger något om oegentligheter, säger han.
Listorna som samlades in med uppgifter om personer som arbetar på projektet innehåller 150 namn. Enligt Bygg-ettan var ett 100-tal på plats på måndagen. Bengt-Olof Modig, Forsens platschef på projektet uppger att ”kring 120 och 130” arbetar på projektet idag.
Han säger att han kan ta fram uppgifter på exakt vilka som arbetat på projektet eftersom alla måste skriva in sig när de börjar på arbetsplatsen. Däremot vet han inte exakt hur många som är i jobb från dag till dag.
Platschefen ställer sig mycket tvivlande till uppgiften att några avvek från arbetsplatsen vid kontrolltillfället.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkt svartjobb åt minister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig