info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst 60 döda inför OS i Sotji

Minst 60 byggnadsarbetare har dött vid byggandet av anläggningar inför OS i Sotji. Det är de högsta dödstalen vid OS-byggen i modern tid, enligt Ambet Yuson, generalsekreterare för globala byggfacket.

I morgon, fredag, invigs OS i ryska Sotji. Men när tävlingarna drar igång finns en mörk baksida. Många arbetare har mist livet, andra har levt och arbetat under slavliknande förhållanden.
Enligt Ambet Yuson generalsekreterare för globala bygg- och träarbetarfacket, BWI, har 60 arbetare förlorat sina liv under arbetet med olika OS-anläggningar från 2009 och fram till idag.
– Men det är officiella siffror. I verkligheten finns många dödsfall som inte är kända, säger han.
Byggnads ordförande Johan Lindholm har kontakter med ryska fackrepresentanter.
-De har rapporterat om 80 döda arbetare och 100 svårt skadade, säger han.
Som jämförelse dödades till exempel 14 arbetare i byggandet inför Aten-OS.

Har inte fått lön

Men det är inte bara skyhöga dödstal inför OS i Sotji. Byggnadsarbetare, varav många gästarbetare, har haft mycket svåra förhållanden. De har utnyttjats systematiskt och i stor skala, enligt BWI och flera andra organisationer. De har lurats med falska kontrakt, fråntagits pass och många har inte fått någon lön. De har haft långa arbetsdagar och uselt boende.
-Sotji är byggt av slavar, säger Ambet Yuson.

Kräver ansvarstagande

På onsdagen hölls en pressträff med anledning av hans besök i Sverige. Då krävde han tillsammans med de deltagande fackförbundsordförandena Per-Olof Sjöö, GS, som också är ordförande i BWI, Johan Lindholm och Målarnas Mikael Johansson att de som arrangerar OS och Fotbolls-VM, också ska ta ansvar för de arbetare som bygger anläggningarna. De vill ha en kedja från Olympiska kommittén och FIFA, genom byggbolagen och ner till de mest utsatta, byggnadsarbetarna.
– Det kan inte bli några fair play-tävlingar på arenor där byggnadsarbetare har dött, säger Ambet Yuson.

Demonstration idag

Idag, torsdag kommer BWI att demonstrera mot arbetsvillkoren utanför Rysslands ambassad i Geneve. För att protestera mot hur arbetarna har utnyttjats. 2018 ska Ryssland arrangera fotbolls-VM och nu finns farhågor för att missförhållandena ska upprepas.
Byggandet av anläggningar inför stora mästerskap är ökänt för att leda till att arbetare utnyttjas. Nu senast har också byggandet inför fotbolls-VM i Qatar 2022 varit i fokus både vad gäller dödsfall och urusla arbetsvillkor.
Ambet Yuson gav dock också flera exempel där organisationen lyckats driva fram förbättringar för arbetarna. Till exempel inför fotbolls-VM i Sydafrika.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst 60 döda inför OS i Sotji

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig