info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Minst 22 döda efter höghuskollaps i Nigeria

Ett 21 våningar högt bygge kollapsade på måndagen i Nigeria. Minst 22 personer har omkommit enligt Reuters. Orsaken till kollapsen är ännu okänd.

22 omkomna och nio skadade har påträffats bland rasmassorna i Lagos, Nigeria. Räddningsarbetet fortsätter. Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP/TT

Räddningsinsatserna pågår sedan två dagar. Hittills har nio personer återfunnits vid liv, men hoppet att finna fler överlevande i den tryckande hettan minskar för varje timme. Initialt trodde de lokala krismyndigheterna att så många som ett hundratal personer kunde vara fast under byggmassorna, men nu tror man att antalet arbetare på plats snarare var ett femtiotal.

Bygget, ett höghus med lyxlägenheter i den välbärgade stadsdelen Ikoyi i Nigerias huvudstad Lagos, hade stått still sedan juni. Obafemi Hamzat, vice guvernör i delstaten Lagos, sa till Reuters att det stoppats av myndigheterna efter att en kontroll för att det ”inte uppfyllde strukturella krav”. Enligt honom höll byggnadsarbetarna nu på med ”korrigerande åtgärder” när kollapsen inträffade.

Än så länge har inga officiella förklaringar till raset getts. I måndags citerade lokal press en icke namngiven myndighetsperson som hävdade att bygget bara haft tillstånd för 15 våningar, men det påståendet drogs tillbaka under tisdagen. Babajide Sanwo-Olu, guvernör i delstaten Lagos, sa i ett uttalande att en oberoende utredning ska tillsättas för att utröna orsaken till kollapsen.

Att byggnationer rasar hör till vardagen i Nigeria, Afrikas folkrikaste land. Enligt BBC kollapsade 152 byggnader endast i Lagos mellan 2005 and 2020. Orsakerna uppges vara outbildad personal, försummande av byggregler och lågkvalitativa material. Den värsta olyckan på senare år inträffade 2014 när ett pensionat tillhörande en kyrka rasade och 116 personer omkom.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Minst 22 döda efter höghuskollaps i Nigeria

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig