info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ministern om dödsolyckorna

Direkta straffavgifter. Det är ett av förslagen arbetsmarknadsminister Hillevi Engström överväger för att minska dödsolyckorna. För lite handling och resurser, tycker skyddsombudet Kent "Renen" Johansson.

Ungefär en byggnadsarbetare dör i månaden. 111 personer dog i byggolyckor under åren 2002-2011. Byggnadsarbetaren begärde svar av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om vad regeringen gör för att stoppa dödsolyckorna. Intervjun i sin helhet finns i det senaste numret av Byggnadsarbetaren, nummer 6, tillsammans med kommentarer från skyddsombudet Kent ”Renen” Johansson.
Hillevi Engström anser att antalet dödsolyckor är oacceptabla och tycker att det ska kosta mer att utsätta människor för risk.
– Vi har en väldigt kraftfull arbetsmiljölagstiftning, problemet är de som inte följer lagstiftningen, utan struntar i de regler som finns. Nu håller vi på och bereder ett förslag till sanktioner inom arbetsmiljön, där sanktioner kan utdömas direkt. Det ska vara dyrt att göra fel och utsätta människor för risk, säger hon.
Hillevi Engström anser att sanktioner tillsammans med inspektion och information är ett sätt att minska olyckorna. Hon pekar bland annat på en satsning som Arbetsmiljöverket gör på att granska mindre byggföretag.

Inga extrapengar utlovas

Många krav har kommit från fackligt håll om mer resurser till Arbetsmiljöverket. Sverige ligger under rekommendationen från FN-organet ILO om att man ska ha en inspektör per 10 000 anställd. Sverige ligger på 0,62. Men några nya extrapengar till bygginspektörer utlovas inte. I artikeln kommenterar Hillevi Engström resurserna till Arbetsmiljöverket, hotet mot säkerheten vid långa entreprenörskedjor, samt vad som kan göras mot utländska kriminella företag som missköter skatter och arbetsmiljö.

”För lite handling och resurser”

Kent ”Renen” Johansson är snickare och skyddsombud och har engagerat sig i arbetet mot dödsolyckorna. Han kommenterar de förslag som kommer fram.
-Det är alldeles för lite handling och resurser för att stoppa olyckorna, säger han.
Han vill bland annat se mer resurser till inspektioner och att haverikommissioner ska tillsättas efter varje dödsolycka.

Läs hela reportaget antingen i papperstidningen eller i pdf:versionen som finns här på hemsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ministern om dödsolyckorna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig