info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Mickes inkomst klarar inte höjd avgift

- Det funkar inte, jag har inte råd med en fackavgift på 628 kronor i månaden, säger Micke Hallman, långtidssjukskriven kranförare i Norrköping. I Byggnads avdelningar konstaterar man att allt fler begär utträde.

Micke Hallman är långtidssjukskriven efter en hjärtoperation för tre år sedan.
– Läkarna sa att jag inte kan arbeta mer om jag vill leva mer än tio år till. Så jag sade upp mig, berättar han.
Nu är Mickes inkomst cirka 9 000 kronor i månaden efter skatt. Drygt 5 000 går till hyra. Resten ska räcka att leva på.
– Höjningen av avgiften till fack och a-kassa, med 283 kronor i månaden, gör att det inte går, säger han.

Micke har ringt till Byggnads avdelning i Norrköping och hört om man kan få nedsatt avgift eller begära ett tillfälligt utträde ur facket. Det går inte, blev svaret. Har man sjukersättning så är det hel avgift som gäller. Och vill man, som Micke, vara kvar i a-kassan är enda möjligheten att begära utträde ur facket, med sex månaders uppsägningstid.
– Jag har inte råd med de över 3 000 kronor det skulle kosta. Jag tycker att facket uppträder som vilket företag som helst, spekulerar i aktier och kräver vinst.
– Om mitt fack inte vill hjälpa mig nu när jag behöver det så undrar jag till vilken nytta jag är med.

Så, vad har Lars Karlsson, ordförande i Byggnads avdelning Öst för råd till Micke?
– Han har hamnat illa. Och inte får han någon skattesänkning genom regerings jobbavdrag heller. Men om han hamnar på existensminimum kan han få hjälp av socialen. Fackavgiften räknas som en nödvändig kostnad.
Lars Karlsson säger att han kan tänka sig att fackavgiften sänks till grundavgift för personer som drabbas så som Micke Hallman. Men den möjligheten har inte avdelningarna nu, det krävs beslut högre upp i organisationen.

Micke Hallman är inte ensam om att uppleva avgiftshöjningarna som ett hot mot den privata ekonomin. En rundringning till några avdelningar i Byggnads visar att antalet som begär utträde har ökat markant, från några få per månad normalt till mer än tio per avdelning hittills i år.
– Vi hade väntat oss en större anstormning än det vi sett hittills. Men det kommer nog fler frågor om det här när inbetalningskorten kommer ut, runt den 20 januari, säger Lars Karlsson.
I Malmö har man konstaterat att flera långtidssjukskrivna och äldre medlemmar, nära pensionsåldern, väljer att vara kvar i facket men går ur a-kassan. I Göteborg är det mellan tio och 15 som begärt utträde ur facket.

Det mest ekonomiska alternativet, för den som vill gå ur, är att sluta betala avgiften. Då blir man utesluten efter två månader. Problemet är att man då också blir utesluten ur a-kassan.
För den som vill vara kvar i a-kassan finns bara alternativet att begära utträde ur facket med sex månaders uppsägningstid.
Micke Hallman säger att han funderar på att gå med i syndikalisternas fack i stället. Mest i protest mot att Byggnads struntar i honom när han har det svårt. Men han tror att han skulle kunna få ner månadskostnaden något trots en hundralapp högre a-kasseavgift.
– De har inte sex månaders uppsägningstid på medlemskapet och om man vill vara kvar kan man få nedsatt avgift om man har sjukersättning. Det har de lovat, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Mickes inkomst klarar inte höjd avgift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig